28 maart 2017

Op en neer naar Marken.

Rondje van 132 km

Helaas ze was er niet .......

Spaans en ongedwongen

"Het Paard"

Het betere fietspad hoewel ????

Voor de Lange brug in Monnickendam, rechts de "palingroker"

Het was mij te vol bij de visboer.

Weer veilig op de basis teruggekeerd na wat omzwervingen door Noord-Holland. Als eerste leek het me leuk om even in Zuidoostbeemster mijn neus om de hoek te steken dus van start in die richting. Helaas de vogel was gevlogen, dan meteen maar door om nog wat zuidelijker te gaan. Via Purmerend naar Ilpendam en Overleek en vandaar naar Monnickendam om de dijk naar Marken te pakken. Ik vind altijd , als je niet bij “Het Paard” van Marken bent geweest dan ben je niet op Marken geweest dus meteen rechtdoor naar dit “monument”. Er zitten een aantal jongeren en één van hen komt meteen vragen wat voor “ding” dat is, ik heb uitgelegd hoe dat “ding” in het Engels en Frans heet en dicht bij huis noemen we dit een “ligfiets” of “velomobiel”. Het woord “ligfiets” bracht ze meteen over naar haar reisgenoten, de hele club kwam bij navraag uit Spanje. Ik neem terug het betere gedeelte van het “rondje” Marken en ga verder over het zelfde pad vanaf Marken naar Monnickendam naar Volendam. Ik meende daar bij de visboer even te pauzeren met een lekkerbekje maar het was er zo vol dat ik maar door ben gereden en zo via de dijk over de “vaste” route naar Middenmeer waar net 132 km is vol gemaakt.

27 maart 2017

Zonnetoertje van 105 km.

Ritje van 105 km

De eerste bloeiende bollenvelden

De eerste bloeiende bollenvelden

Molen langs de Groote sloot

De nieuwe school van Burgerbrug

De molen in Schoorl

Splitsing bij "De Berenkuil" langs de Schoorlse zeeweg

Wagyu runderen "speciaal" vlees zegt men.

Na wat omrijden en lopen kan ik weer fietsend verder.

Langs de "weg" geen probleem.

Hij ziet nog zat met haar en horens voor de ogen.

Schotse Hooglander als statie portret

Samenscholing

Bloeiende narcissen

Als het riet is gemaaid komen de molens beter uit.

Vandaag een heel kort verslag van mijn ritje, volg de groene lijn op het kaartje en dat was het dan voor vandaag. Daar tegenover heb ik wel een paar foto’s extra toegevoegd en als ik alle foto’s erbij had “geplakt” dan zou het te gortig worden. Het ritje ging vanaf Middenmeer naar Burgerbrug even de school van Marjon op de foto zetten en onderweg zie ik van alles en nog wat.  De eerste bloeiende tulpen in het volle veld en dat op 27 maart super mooi om dit te zien. Wagyu runderen in de duinen even verder de bekende Schotse Hooglanders waar er één bij loopt met de horens voor z’n ogen en alle tijd om ze rustig te bekijken terwijl er op afstand een paar dames staan die er niet langs durfden maar na advies toch maar probeerden. Het was trouwens niet zo eenvoudig om op het fietspad richting Egmond te komen, alles was opgebroken maar met een kleine omweg is het toch gelukt. Later nog weer heel wat percelen met bloeiende narcissen gezien en alweer aardig richting Middenmeer de 3 molens nog maar even vastgelegd. Al met al net 105 km fietsplezier wat gezien het mooie weer net een leuk tripje was voor vandaag.

23 maart 2017

Bijna non-stop over 91 kmEen rondje non-stop, wel een bekent pad maar dat maakt niet uit het was heerlijk ontspannen toeren. Ik was niet van plan om ergens te stoppen, geen koffiestop onderweg, dus gewoon doorrijden maar dat is niet helemaal gelukt. In Enkhuizen moest ik stoppen voor een enorme dieplader die dwars over het fietspad stond en maar amper de bocht kon maken. Ik zag de chauffeur een paar keer uitstappen om te kijken of alles schade vrij door de bocht kwam en ben toen uitgestapt om hem even te helpen met aan wijzingen zodat hij door kon draaien. Omdat ik toen toch naast de fiets stond meteen de gele boei van Enkhuizen vastgelegd, hij had de juiste kleuren volgens mij. De eerdere en latere foto’s  kwamen al rijdende tot stand en zijn niet eens zo beroerd. In Hoorn was net een boot met toeristen los gelaten dus dat was even opletten maar verder ging het allemaal snel en soepel tot ik in de polder zag dat de bomen uit de “hoek” van de Flevoweg werden opgeladen, even afremmen maar geen problemen en zo zat mijn ritje van vandaag er snel op al was het slechts 91 km.

22 maart 2017

Heen en terug bijna dezelfde route en onderaan een "toetje"


Het werd weer de hoogste tijd om een retourtje Middenmeer-Oudemirdum-Middenmeer te maken en het weer werkt er heel goed aan mee. Op tijd één en ander in de fiets en van start, na 2,5 km kom ik er achter dat ik geen telefoon bij me heb en dat ook mijn portemonnee nog thuis ligt, remmen, omkeren en meteen ophalen. Op de heenweg heb ik de wind mee en op de Afsluitdijk gaat het ”lekker” en iets voor Breezanddijk meen ik in de verte iemand op de racefiets te zien, heel, heel, langzaam kom ik dichterbij hoewel de teller steeds zo’n 38 tot 40 km aangeeft lijkt hij toch weer uit te lopen. Ondertussen weet ik dat het er twee zijn en dan, na een paar kilometer, kom ik snel dichtbij de gang lijkt er wel uit bij de mannen.

 Na de sluis en het viaduct aan de Friese kant van de dijk weet ik het zeker het zijn de Dirken, Dirk Steltenpool en Dirk de Vries, de éne haast onherkenbaar ingepakt en de ander met flink zweet op de kop. Ik rijd heel even met ze op en ga dan weer verder, vooral nu de wind ongunstig van voren komt zijn zij zwaar in het nadeel dus vlot “vlieg” ik bij ze weg op naar Oudemirdum. Bij Bianca is het net als altijd gezellig en we kletsen over van alles en nog wat. Ik heb nog even overwogen om onderlangs te gaan maar besluit toch om dezelfde weg terug te nemen.


Op afstand even een foto maken van Workum en later op de Afsluitdijk van de ingepakte hefgedeelten van de spuideuren die gereviseerd worden.

Bij Den Oever meteen naar de herplaatste “Rode Vuurtoren” in vaktermen is dit een lichtopstand. Hij staat nu op de “kop” van de haven en het is of hij daar altijd al heeft gestaan. De mannen van de Genie hebben goed werk geleverd.
Als hij binnen staat zie ik dat de GPS  en de teller van de fiets weinig verschil laten zien over 164 km is het verschil slechts 100 meter.

Nu nog iets wat ik jullie niet wil onthouden, dit las ik gisteren op Facebook, ik heb er van genoten het is een uitspraak van "Mijn vriend van langs de weg" de man waar ik vaak over schrijf en waar ik geregeld contact mee heb, Albert van Dijk.

21 maart 2017

Zon dus ook jong leven.


Het weer is weer omgeslagen en de stemming bij menigéén ook denk ik. Wat een verschil als de zon erbij is alles bloeit weer op lijkt wel.

"De Beste Stuurlui ...."

vanaf kasteel Radboud ook dezelfde "mannen"

Ik ga weer een rondje maken en start richting Medemblik en neem een klein stukje voetpad over de dijk naar de kop van de haven waar “De Beste Stuurlui …” nog steeds de zaak goed in het oog houden, ook vanaf de andere kant is het een “dapper” stel in 1989 gemaakt door Jan van Velzen uit Onderdijk i.o. van de gemeente Medemblik t.g.v. 700 jaar Medemblik. In Wervershoof is Ben niet thuis maar Aad en Ans wel dus even een koffiestop en dan weer verder via Hauwert, Nibbixwoud en Wognum waar het voor auto’s moeilijk is om door te komen gezien de weg er helemaal uit is, ook bij mijn leverancier van die heerlijke appels zal het niet lukken.
Water overloop in de Wogmeer 

De haas is het "haasje"
Dan door de Wogmeer waar het waterhoogte verschil goed is te zien bij de overloop. Even verder zie ik een haas die denk veilig en ongezien te kunnen genieten van de zon, slechts een foto en hij is weer helemaal vrij.
Heerhugowaard buitenom
Later door de Heerhugowaard en richting Oude-Niedorp waar ik even bij mijn neef het erf op ga. Pé Kamp is alleen, Corry had iets anders, maar Pé zit op de bank en is pas geopereerd  en heeft een nieuwe knie, het gaat vrij goed met hem en morgen gaan de hechtingen eruit.
Nog geen uur oud

en meteen een bezorgde moeder

Maar de voedselbron is snel gevonden

En als ze een ruime week verder zijn is alle geboorteleed vergeten
Al pratende hoor ik dat hij, ondanks het niet meer zelfstandig ondernemen, nog druk is met de schapen die om deze tijd af en toe de nachtrust verstoren. Zijn zoon die vlakbij woont is net nog geweest en rond  het middaguur is de “veestapel” weer wat groter geworden, vannacht 1 dood lam en 1 gezonde en net 2 gezonde lammetjes die nog maar amper beseffen dat ze over enige tijd schaap heten. Een aantal foto’s maken en dan op huis af waar de 77 km voor vandaag een eind maken aan dit rondje.

20 maart 2017

Toch nog even op pad.


Nog een klein rondje gemaakt vandaag, de berichten beloofden niet veel “soeps” voor de maandag en het was ook inderdaad een beetje strijd tegen de elementen, harde wind en motregen.. Eerst wat huishoudelijke klusjes doen, de wasmachine op het juiste programma instellen, de stofzuiger weer een keertje zijn kunsten laten vertonen en dan ben ik eigenlijk weer zo ver. Als ik serieus buiten kijk zie ik wel dat de straat nat is maar het lijkt wel droog, eerst maar een bak koffie en dan nog maar een keertje kijken. Het is schijnbaar nog steeds niet aan de regen en het is 11 uur en de tijd acht ik rijp om te gaan, omkleden en gewoon even bewegen. Is een goed advies van Albert van Dijk, “Blijf in beweging” en dat doe ik graag. Even op en neer naar Obdam lijkt me wel mogelijk en inderdaad het is gelukt, Gerda was thuis en de koffie was snel gezet even bijkletsen en dan weer terug want het was toch niet echt droog op de heenreis en terug is het niet veel beter. 

De "Kaagmolen" langs de Wijzend bij Obdam

De Parallelweg naast de A7

De Parallelweg naast de A7 met de grasdrogerij
van Wil Hartog op de achtergrond

De kassen langs de Flevoweg

De bomen liggen in stukken horizontaal t.b.v. de "Tommies"
Een paar “wazige” foto als bewijs dat het niet helder was en in de bocht van de Flevoweg hebben ze om de “Tommies” (kleine tomaatjes) voldoende licht te geven een aantal grote bomen omgehaald, een opvallend punt is weggekapt zo is het wel te omschrijven maar het zal nodig zijn geweest. Het ritje was kort maar de beweging is geweest al was het deze keer maar 43 km.