16 mei 2024

De bermen zijn gevaalijk voor fietsers en automobilisten

 


Het was hoog tijd dat ik even bij Leo en Riet langs zou gaan, Leo komt nog steeds niet op volle toeren voor wat betreft zijn gezondheid. Riet was net bezig koffie te zetten dus ik was op tijd. Het was echt de bedoeling om daar vandaan weer rechtstreeks naar Middenmeer te gaan, de berichten waren wat “wazig” voor vanmiddag. Maar ja het vlees is zwak en zo daalde ik weer van mijn geplande route af en reed later zomaar door Hem en Venhuizen om uiteindelijk weer op de dijk terecht te komen. Hier en daar even een plaatje meenemen om m’n blog wat op te vrolijken.



Het “paard” in Hem en op de vroegere grens tussen Hem en Venhuizen waar de banpaal of grenspaal staat even stoppen en de tekst daaronder ook vereeuwigen.

Voordat ik de dijk ben opgegaan een veld met pioenrozen klaar om geoogst te worden.

Op het water is weinig drukte ik zie één vrachtboot. Door Enkhuizen en dan de dijk weer op, deze keer reed ik weer bovenop de dijk, geen vliegjes maar toch ben ik later maar weer door het dorp gaan fietsen het fietsen bovenop is link door het enorme hoge gras en alles wat ertussen groeit, omdat je zo laag bent, ben je niet zichtbaar voor tegenliggers en zelf zie ik ook niemand of te laat, dus maar weer naar beneden.

Voor mij mogen de bermen wel weer ingekort worden dat is voor iedereen veiliger ook voor automobilisten. En dit was het weer voor vandaag 83 km gezond rondtrappen.

15 mei 2024

Een leuk rondje

 


Vandaag is  het weer een uitgelezen dag om een rondje weg te trappen, zon en weinig wind. Even een appje naar mijn zoon of hij thuis is of op z’n werk. Het duurde niet lang toen er een reactie kwam, “woensdag ben ik altijd vrij” dus even op naar Alkmaar.

Bij Oude-Niedorp zag ik een boer bezig met de mestverspreider om via “sleep” pijpen de vloeibare mest te injecteren in het grasland. Maar ongelukkig genoeg maakte hij een bocht waardoor de gele en rode slang los raakten van elkaar en meteen spoot de gier in de vrije ruimte.Dus stopte de combinatie en werd de schade weer hersteld.


Enkele kilometers verder in de buurt van Noord-Scharwoude werd het land ook bewerkt en werd meteen geplant met de grote plantmachine. In Alkmaar koffie met een heerlijk cakeje
  en na de nieuwste berichten weer verder.

En wat voor nieuwste berichten, Gerard is van plan, als hij bijna aan het eind van z’n werkzame leven is, naar Santiago de Compostella te fietsen, wel met elektrische ondersteuning, maar toch. Het is nog niet zo ver, maar het begin is er door lid te worden van de Sint Jacobsstaf en het voornemen om te beginnen met trainen.


De Quest stond weer veilig bij z’n soort genoten allemaal benzine monsters die sneller kunnen. Aan de buitenkant wordt de muur gereinigd met een hoogwerker en hogedrukreiniger.


Als ik uit alle verkeersdrukte weg ben ontmoet ik weer een bekende in z’n witte Quest XS die ook een rondje maakt.

Het trapt zomaar door tot ik wel even ben gestopt om een foto te maken van dit plantwerk in het groot, maar liefst 6 rijen in één keer, de techniek gaat steeds verder.



Dan bij Enkhuizen de “Koepoort” vastleggen en in Onderdijk de “Dijkwerker” en tot slot de eerste aardappelen die boven de grond staan, waarschijnlijk “Opperdoezerronden” een heel vroeg ras met misvormde knollen welke wordt aanbeden door liefhebbers. Als ik thuis ben staat de teller voor deze zonnige dag op 120 km.

14 mei 2024

Een warme ronde.

 


Even rustig een rondje rijden vanaf Middenmeer naar Middenmeer, dus hier en daar in slow-motion. Ik had weinig zin om op pad te gaan met dit warme weer, ik kan beter tegen de kou als deze temperaturen.

De buitentemperatuur is op dit oment 28,9 graden C. ongewoon hoog maar morgen wordt het beter. Althans de temperatuur zakt en de regen kansen stijgen. Met een klein ommetje het HEM-rondje gereden, is redelijk veilig voor wat betreft verkeersdrukte en weinig wegen van rechts langs het water.

Eerst een fazanten haan die op het open veld rondliep vast leggen en dan weer verder.


Op mijn min of meer vaste route door Wognum naar de Zomerdijk zag ik op de hoek het zwanen echtpaar wat nogal onrustig leek, niet verwonderlijk, de eerste van de gezinsuitbreiding zwom al in het water dus vermoedelijk wachten op de rest, vandaar die onrust.




Dan een stukje nieuwe route langs het water, bij het Hoornse stadstrand is ook een fietspad wat achter de schouwburg "Het Park"om gaat langs het water, meteen een stukje klinkerweg ontlopen en minder door de stad.



Later het “HOUTEN HOOFD” oprijden en een paar foto’s maken van de cruiseboten die Hoorn aandoen en een Duits echtpaar wat ook wat kennis opdeed in Hoorn.

De Hoofdtoren staat er “strak” bij tegen een helder blauwe achtergrond. Bij de visboer in Enkhuizen een bakje kibbeling scoren en dan op huis aan.


Het is overal rustig, wel zag ik al een aantal regeninstallaties om de tulpen nat te houden. Het ritje van vandaag was 99 km op deze warme dag die verder goed is verlopen.

13 mei 2024

Een heerlijk ritje met de zon mee.

 

113 km

En daar is ie weer, na een aantal dagen waar we heel andere dingen aan ons hoofd hadden is het vandaag weer een soort fietsdag geworden. Het begon vorige week donderdag, m’n broer de 9e jarig, de 10e een zwager, de 11e een schoonzus en de 12e mijn dochter in Oudemirdum en nu dus weer een vrije dag. Het is warm en zonnig, eerst even een paar boodschappen doen en daarna even naar de Zuidoostbeemster.
Snelle vermeerdering

Zou het regen worden ? 

Klaproos

Heel veel margrieten



Ik had me al een aantal dagen geërgerd aan de dopjes die uit de bomen op het pad terecht kwamen en tussen de straatstenen zaten maar nooit de gelegenheid om met de bladblazer schoon schip te maken omdat dus andere verplichtingen ons bezig hielden maar nu speciaal een op en neer-tje naar Tiny waar ik nog maar amper weg was. Het is een klusje van niks maar het knapte er wel van op. Koffie met koek in eerste instantie en later nog een broodje en toen kon ik weer huiswaarts.
Het is en blijft .......

groen met of zonder geraniums.

Een klein beetje om en zo wam ik weer in de polder en dat alles na 113 km genieten en thuis meteen nog even het “gras” en de geraniums maaien wat ook weer is opgeknapt.

07 mei 2024

Op en neer om de "plantjes water te geven".

 

103 km

Vandaag is het 7 mei 2023 en ik kan vermelden dat dit weer een prachtige dag is. Weinig wind en veel zon. Het is de hoogste tijd om m’n gezicht in de Beemster te laten zien dus na de boodschappen even op en neer om bij Tiny rondom het huis de “plantjes water te geven” met speciaal product uit een plastic fles en in verdund vorm. De naam weet ik niet meer maar uit de proef van enkele dagen geleden hebben we het vertrouwen dat het doet waarvoor het wordt gebruikt.
Net nog niet .......

.................uit het nest

Hier en daar omrijden i.v.m. graafwerkzaamheden en weg  afzettingen maar rond half 11 zit ik aan de koffie. Zwager Frans zit er ook al die was met de racefiets en als we nog even geduld hebben komt Thomas met een paar vriendjes op de fiets uit Oostzaan.  En allemaal werden we even aangesproken door een meneer die het inrijverbod op deze weg probeerde te bekrachtigen en ons allemaal doorliet omdat het tweede huis buiten het afgesloten deel lag waar nieuw asfalt werd gelegd. Eerst koffie met koek en even bijkletsen.
De brug was weer eens te smal

Het mooiste geel staat vooraan
en niet die boterbloemen in het grasland

Nog één keer voordat de bloemen er af zijn

Na het tweede bakkie de spuitbus vullen en aan de bak, ondertussen kwam Thomas met z’n maats aangefietst. Ik maak het een volgende keer wel af en dan hopen op goede resultaten.
De kastanjeboom bloeit volop...

.....langs deLangereis

De terug weg gaat zoals standaard via een andere route en zo kwam ik thuis na 103 zonnige klokmeters.