03 april 2007

Wind voor en/of nadeel ?


De grote vraag is, “Is wind nou een voordeel of een nadeel”, ik heb het vandaag ervaren zowel in positieve als in negatieve zin. Dinsdag, oppasdag in Friesland, en als het weer het half toelaat ga ik helemaal met de Quest dus ook vandaag. Vanmorgen om kwart over 7 reed ik van het pad af (ja de weg is weer grotendeels open) richting Friesland op de weerspiegeling van de Quest zag ik dat er wat kleine spatjes op waren gekomen dus echt droog was het niet meer tot op 2/3 van mijn rit heb ik wat meer en minder regen gehad, niet erg maar af en toe, moest er een vinger als ruitenwisser dienst doen. Enkele kilometers buiten Middenmeer kwam ik er achter dat de GPS nog niet was ingeschakeld, met één druk op de knop was dat geregeld. Er stond een behoorlijke wind die ik van Middenmeer naar Den Oever tegen had en op de Afsluitdijk schuin achter de dijk en toch ook weer niet zo voordelig dat het niet hinderlijk was, de Quest moest ik af en toe flink corrigeren om rechtuit te blijven gaan. De laatste 36 km vanaf de hoek in Friesland waar de Afsluitdijk overgaat in het vaste land kon ik even uitblazen heerlijk voor de wind, althans schuin achter. Om iets voor half 10 was ik ter plaatse en heb mijn dochter nog even gesproken die meestal rond die tijd vertrekt. Dus 2 uur en een klein kwartier onderweg geweest.
De dag verliep verder probleemloos, kwart voor 12 de kinderen van school halen en zorgen dat ze hun broodje krijgen met het nodige drinken.Daarna één van de twee weer op tijd op school brengen en de andere vermaakt zich zelf prima tot half 4 haar broertje weer thuis komt.
Om 5 uur als m’n schoonzoon thuis komt ga ik samen met hem nog een bakkie koffie doen en daarna vertrek ik richting Noord-Holland. De wind leek wel sterker als vanmorgen en iets meer naar het oosten zodat hij nu ongeveer noordnoordoost zat. Tot het begin van de dijk was het volop schuin voor en op de zijkant wat stevig trappen betekende, maar éénmaal de “hoek” om de Afsluitdijk op leek alles vanzelf te gaan, wat een enorm wind voordeel, vanaf dat punt tot aan het einde van het fietspad bij Den Oever duurde precies 37 minuten haast onvoorstelbaar het gemiddelde over die afstand zal in de buurt van de 48,5 km p/u gezeten hebben, het maximum was volgens de GPS 57,8 km, toen ik vertrok uit Oudemirdum was het 8 minuten over 5 en 2 uur en 2 minuten later stond ik thuis, kletsnat van het zweet maar zeer voldaan over de windsituatie van deze stormachtige oppasdag.

Geen opmerkingen: