30 juni 2007

Franse Alpen

Het is door de vakantie een hele tijd geleden dat ik in de Quest heb gereden, ruim 3 weken niet in het gele gevaar is toch wel een hele penitentie als je het zo graag doet.
Mijn laatste ritje was van 5 juni, op en neer naar Oudemirdum en nu maar hopen dat het weer a.s. dinsdag weer een beetje redelijk zal zijn om meteen weer die kant op te gaan.
Maar 3 weken in de Franse Alpen is ook heel mooi, we hebben daar weer diverse wandelingen gemaakt en de nodige mensen zien zwoegen bij de berg op, o.a. de Alpe d’Huez en naar de Col du Glandon en Croix de Fer met z’n 2042 m. echt wel leuke “hobbeltjes” voor mensen die over het algemeen een oprit bij een viaduct al ervaren als een enorm opstakel.
Zelf heb ik in de periode dat ik nog niet besmet was met het ligfiets virus al deze beklimmingen diverse keren gehad en dan liefst elke keer weer een tikkeltje sneller, mijn beste prestatie was ooit de Alpe d’Huez van beneden naar boven in 56 minuten en 34 seconden, ik was toen meen ik 58 jaar, echt een beetje gek. Deze keer ging ik met mijn vriendin in de auto naar boven, vanaf de camping was Rimmert Pietersma uit Harlingen met z’n 69 jaren ook onderweg naar de top van deze beklimming, hij was via Villard Reculas gegaan, de klim is dan wel veel langer en komt uit bij Huez ongeveer bij bocht 6, dus dan nog aftellen naar de laatste waarbij in bocht 2 meestal een fotograaf staat die van elke fietser een foto maakt, maar het blijft alle keren een hele “reis” naar boven en vooral voor zo’n 69 jarige Friese Harlinger.
Wij hebben boven een heel stuk gewandeld van het éne meer naar het andere tot aan L’Alpette waar diverse skiliften in de winter hun vrachtje lossen voor een snelle afdaling op de lange latten.
Een vervelend voorval tijdens onze vakantie was het feit dat er weer racefietsen werden gestolen vanaf de camping. Zelf heb ik zoiets ook bijna ervaren zo’n jaar of 7 geleden,
’s nachts werd ik wakker doordat de ketting waarmee mijn racefiets aan het wiel van de caravan vast stond rammelde, ik greep de dief die gebogen over mijn fiets stond nog op zijn rug maar hij glipte meteen weg en ging er als een haas vandoor, maar wel waren er die nacht een motorfiets en een racefiets gestolen. Vorig jaar vertelde een jongen, die ’s avonds hielp in een hotel/restaurant en overdag af en toe zou gaan fietsen dat hij de eerste week niet kon omdat uit de afgesloten fietsen berging van het hotel 6 fietsen waren gestolen waaronder ook de zijne inclusief zijn fietskleding die bij de fietskoffer in zat. Deze keer werden er vanaf de camping 3 fietsen gestolen, een jong stel dat speciaal naar de Alpen was gekomen om hier rond te rijden was het ergste gedupeerd, maar ook een man uit Groningen raakte zijn kostbare fiets kwijt. Volgens “kenners” is het alle jaren raak tegen de tijd dat er hier bepaalde tochten worden georganiseerd verdwijnen er racefietsen door georganiseerde bendes. Dus pas op als je die kant op gaat en b.v. La Marmotte of de Vaujany gaat fietsen een dief rust nooit. Volgende keer hoop ik weer een verslag te kunnen maken van mijn “Goud Gele Rakker”is weer een keer een andere benaming voor de Quest.

Geen opmerkingen: