05 juni 2007

Pole to Pole en het milieu


Wat is nou precies bezig zijn met het milieu, de aandacht vestigen op de verkwistingen van de mensen in het dagelijks leven m.b.t. van alles wat de natuur schade kan toebrengen of is het simpelweg een autoband over de Afsluitdijk slepen.
Vanmorgen onderweg naar mijn oppasadres in Oudemirdum kwam ik iets bijzonders tegen op de Afsluitdijk, ze waren nog maar “net” van start richting Noord-Holland toen ik ze zag komen, eerst nog niet beseffend dat ze met een aangepast tuig een band voort sleepten over het fietspad maar toen ik dichterbij kwam knipperde ik ongemerkt wel een keer extra met mijn ogen. Is dit echt of ben ik gek, of zijn zij het, laten we het maar op de laatste houden, hoewel ik af en toe ook voor gek wordt versleten, want wie gaat er nou als bijna 67 jarige oppassen op zijn kleinkinderen die 80 km verderop wonen en dan daarheen gaan met zo’n “bananen” fiets, ’t is ook een beetje gek maar ik geniet er van en mogelijk doen deze twee mensen dat ook, hoewel ik mijn bedenkingen heb.
Een jongeman die Engels sprak en een meisje wat een Hollandse achtergrond heeft liepen samen te slepen elk een autoband achter zich aan zeulend zo’n 8 km vanaf de Friese kant van de dijk hadden ze de sluizen achter zich met nog zo’n ….. km voor zich, dat is nou maar net hoelang ze dit vol weten te houden. Op mijn vraag wat hier de achtergrond van was vertelde de jongedame dat ze dit deden in het kader van de dag van het milieu, ’t zal wel, ik laat graag iedereen in zijn eigen religie geloven maar dit gaat mij net even te ver om er enthousiast voor of van te worden. Ze hadden in elk geval één ding mee en dat was de windrichting, het ging voor hun echt met de wind in de rug.
Maar wat schertst mijn verbazing als ik ’s avonds terug ga en bij de sluizen van Den Oever kom, daar lopen deze beide mensen weer, nu gekleed in trainingsjack en broek .
Uiteraard ben ik weer even gestopt en heb mijn verbazing uitgesproken over hun prestatie, lopend over 32 km dijk met een autoband, wat is nu de opzet van dit alles geweest vroeg ik haar. Op de eerste plaats een training want in november gaan we mee doen aan een expeditie van de Noord naar de Zuidpool en daar zal t.z.t. met sleden moeten worden gesleept dus daar was deze tocht voor bedoeld maar daar naast is het vandaag “Wereld milieudag” en in diverse landen over de hele wereld slepen vandaag jongeren met autobanden in de hoop de aandacht van de wereld te vestigen op het milieu en als het mogelijk is een positieve werking t.z.t. om zo de wereld te behoeden voor rampen waar we zelf nu hard naar toe werken als we zo door gaan met alles op en aan deze wereld.
Ja, toen ik op de laatste 18 km alles nog eens op me in liet werken kreeg ik een tweeledig gevoel, aan de éne kant een enorme bewondering voor hun inzet om op deze manier te trainen en daarbij hopen dat er ooit iets positiefs uitkomt en aan de andere kant het gevoel (en dat zal wel in mijn behoudende instelling zitten),”hebben jullie niet wat beters te doen” Als je meer wilt lezen over deze mensen en hun motieven kijk dan op http://www.poletopoleleadership.com/ .
Al met al weer een dag met nieuwe ervaringen en ontmoetingen, zij een Hollandse gezonde leuke meid en hij naar ik later hoorde van New Zealand afkomstig, het is maar waar je warm voor loopt. De totaalstand is hiermee op 15.857 km gekomen en het gemiddelde over deze 160 km was 37,5 km p/u., het blijft kicken op/in zo’n fiets.Geen opmerkingen: