29 augustus 2023

Eerste rit in een "nieuwjaar", ........

 


Het was weer helemaal nieuw, een nieuw jaar als het mijn levensloop zou worden geprojecteerd. Maar gelukkig heb ik daar niet te lang bij stil gestaan, het leven gaat weer gewoon door en het eerste ritje zit er ook alweer op.





Soms zie je bij toeval dat er toch wel heel wat windmolens in de polder staan waar ook de oogst gewoon doorgaat. Niet spectaculair maar wel weer interessante dingen en mensen ontmoet.

De route was weer als vanouds, het HEM-rondje, het weer is nog goed en voor het weer regent ben ik wel weer thuis, hoewel onderin beginnen de eerste “wreedheden”van regenwolken zich al te ontwikkelen. Er valt weinig te beleven onderweg en al spoedig nader ik Hoorn en vervolgens Enkhuizen, ik fiets boven op de dijkrichting Medemblik maar besluit om bij “De Ven” naar de weg te gaan, het fietspad begint hier en daar wat gebreken te vertonen.


Een zwanen familie begint net met de tewaterlating van het hele gezin en dat is vrij groot. Kort voor Broekerhaven zie ik nog een bloeiend proefveld met bloemen maar kan niet beoordelen om welk soort het gaat.

Bij Enkhuizen moeten fietsers de weg oversteken en komen dan op een stukje fietspad tot de stoplichten en dat was al jaren slecht maar nu wordt er aan gewerkt en zal het wel beter worden.

Bij Onderdijk/Medemblik zie ik een zeilboot met aparte zeilen dus even op de foto net als het schoepenrad in de Wieringermeer bij Medemblik.


Dit machtige onderdeel is van, het toen grootste gemaal dat er aan heeft meegewerkt dat de Wieringermeerpolder zo snel weer werd drooggemalen na de onderwaterzetting door de Duitsers op 17 april 1945. Ik ben er niet alleen, er komt nog een sportieveling op een tweewieler die ook z’n bewondering uitsprak voor dit onderdeel van een groot geheel.

Het is Arthur Schouten uit Den Oever en zo raak je aan de praat over van alles en nog wat, hij is werknemer bij H.G.G. en toevallig weet ik een klein beetje hoe dit bedrijf van de grond is gekomen, Hansen, Goverse en Glijnis een heel verhaal waarbij ik jaren met Piet Goverse ben opgetrokken, toen nog als voorzitter van toerclub “Zuiderzee”.

Als we nog lang niet zijn uitgepraat besluiten we toch maar huiswaarts te gaan in de hoop dat het droog zal blijven, hoewel de lucht griezelig “zwart” begint te worden en dat alles na 93 km.

1 opmerking:

Arthur zei

Hoi Pé, was erg leuk je tegen te komen bij Medemblik en we hadden een leuk gesprek! Indrukwekkend wat je fietst en al gefietst hebt. Hopelijk komen we elkaar nog weer eens tegen. Enne, ik had toch nog een nat pak naar Den Oever 😄. Groetjes Arthur Schouten.