10 januari 2012

Precies 100 km




Van start met een heerlijk helder zonnetje wat meteen van invloed is op het mindere zicht tegen de zon in en zodoende wordt al bij het vertrek de zonnebril ter versterking geplaatst op mijn normale kijkvensters. Het is rond 10 uur als ik de straat uit ga en het voelt allemaal weer prettig aan, er rammelt niets, de banden lijken goed op spanning net als de spieren en met een paar bakken koffie achter de “kiezen” moet het weer lukken. Ik had Tiny ingeseind dat ik mogelijk zo rond de middag wel in de Zuidoost zou kunnen zijn en dat was ik natuurlijk, precies zoals gepland. Ze was zelf even weg geweest en bij terug keer had ze zowaar een lekkernij voor mij meegebracht, zoute haring met ui en zuur, en dat wil toch wel wat zeggen voor iemand die liefst een straatje omgaat in plaats van de reuk van vis in te moeten ademen bij het naderen van een visstal, geweldig wat een ……… vul zelf maar in. Zo tegen half 2 heb ik mijn fiets weer in de starthouding gedwongen en ben erin gaan zitten, bijna automatisch gaan dan de trappers weer rond en even zo automatisch ga ik dan via de Purmerenderweg richting het Noord-Hollandskanaal om met een kleine omweg richting Middenmeer te gaan. Onderweg zie je weer ontelbare grote groepen ganzen, het meest verwonder ik mij er over dat er nogal wat verloop in de selectie ontstaat, was het “vroeger” één soort zonder afwijking vandaag de dag zie je bijna overal in een willekeurige groep ganzen gedeeltelijk witte exemplaren en dat komt, volgens mij, niet door de wind of de zon en ook niet door regen of droogte. Toen ik Middenmeer indraaide zag ik dat ik weer een leuk rondje had gemaakt want eenmaal voor de garage was het net 100 km rond.
Nog een vraag voor Kees, "Waar vind je dit bord met dat prachtige dialect, "effies koike" oftewel "even kijken".

2 opmerkingen:

Corn-Dolly zei

Voor zoute Haring met met uit Ui ging ik met mijn vader elke vrijdag de stad in.(begin 70-er jaren) Dit was een lekkernij en traktatie voor hem nu het wat (financiieel) beter ging met de arbeider.
Het beestje gleed er voor de de viszaak op straat aan zijn staart hangend in....om er twee steegjes verder er weer warm uit te komen.
Hij kon er niet tegen. Zwakke maag, wat ik van hem geerft heb.
En toch elke vrijdag weer terugkomen zo lekker joh!!
Ik heb dat met balkenbrij en bloedworst.

Kees van Hattem zei

Beste Pé. Is de tekst niet " Effies koike, effies zwaaien " ? Waar heb ik dit eerder gezien ? Groeten Kees.