17 augustus 2016

Super oogstweer

Rondje van 99km

Zo zag het er 2 jaar geleden uit

En dit is van vanmorgen

In de bocht voor Bobeldijk

Hij is echt aan zijn eind

De nieuwste "mode" kleuren

Meer standaard

 "'t huissie" van vroeger

Graszaadhooi bewerken voor het in balen persen

Stof   ........

Stof  .......

en nog eens stof.

Het was weer prachtig  vandaag, de hele dag volop zon en dan ook nog genieten van al het gebeuren in de landbouw. Het begin van vandaag is iets met Facebook daar werd een foto getoond van 2 jaar geleden en dit was meteen aanleiding om meteen mijn bloeddruk maar weer een keer te controleren, het lijkt allemaal goed zo te zien dan meteen maar een stukje fietsen. Ik ga voor de verandering maar een keer naar de “Zuidoost” en aan het begin van de Bobeldijk moet ik even uitkijken om deze trekker met 2 aanhangers te passeren, toevallig of te zwaar beladen, wie zal het zeggen maar rechts achter is de band er wel afgelopen en is hulp wel dringend nodig als hij nog verder wil. Het volgende verschijnsel is in de Beemster vanaf de Oostdijk zie ik in het land de nieuwste kleur voor grasbalen, ik dacht dat die dag al was geweest laatst in Amsterdam. Ik ben even bij Tiny geweest en toen ik terug ging met de vertrouwde omweg ben ik in Oude-Niedorp nog even langs mijn neef geweest die zijn nostalgische melkemmers en “ ’t Huissie” nog niet laat vervallen. Eenmaal weer in de Wieringermeer zag ik op verschillende plaatsen grote stofwolken, een teken dat er in graszaad of graan wordt gewerkt, het graszaaghooi wordt meteen geschud om het zo snel mogelijk droog in balen te persen en de combine die vlak langs de weg een perceel tarwe oogst is wel een heel duidelijk voorbeeld van de stof problemen zoals ik ze “vroeger” ook vaak heb ervaren bij het binnenhalen van de graanoogst. Het was weer super wat slechts 99 km lang was.

1 opmerking:

liggende fietser zei

En nu hebben de pikdorsers een cabine en wordt het stof vooraan naar binnen gezogen en achteraan uitgeblazen.
Bij onze pikdorser gebeurde dat niet. Die zoog lucht aan aan de zijkant en blies die dan achteraan uit. Daardoor kwam het stof dat vooraan, bij het binnentrekken van het graan, vrijkwam gewoon naar boven en zat je als bestuurder compleet in het stof, want een cabine hadden wij ook niet (de pikdorser was toen (20 jaar geleden) ook al 30 jaar oud). Wij kwamen dan ook compleet zwart thuis en hadden kilo's stof geslikt en ingeademd.

Waarom ze lucht aanzuigen is om het graan dat uit de koren wordt gehaald zo zuiver mogelijk te krijgen. Dus om letterlijk het kaf van het koren te scheiden.

In mooie zomers heb je niet zoveel stof, dat stof komt door de vele regen die het graan heeft gekregen na de bloei. Dat kan je hier ook zien aan de kleur. Normaal is graan en stro goudgeel, nu is het donkerbruin tot hier en daar zelfs zwart, wat de kwaliteit niet ten goede komt.