07 februari 2007

Waar komt Lely teug ?


Wel of geen mooi fietsweer, ik was toch van start gegaan en eenmaal onderweg keer je niet zo snel meer om. Dinsdagmorgen naar Oudemirdum om deze dag oppas te spelen, de kinderen van en naar school te brengen en alles wat daarbij hoort. Ik had al tegen mijn dochter gezegd , als het weer een beetje redelijk is kom ik met de Quest en het leek redelijk dinsdagmorgen. Om half 8 ging ik van start en gleed de eerste bocht in de straat door, dat wordt uitkijken onderweg. Maar het viel met de gladheid erg mee, via Wieringerwerf langs de A7 alles over mooie wegen richting Afsluitdijk. In de Wieringermeer kreeg ik een beetje natte sneeuw en meteen wat lichte slipbewegingen van de Quest als ik wat te fors uithaalde in de bochten, dus even temperen. Op de Afsluitdijk volgde weer een flinke sneeuwbui maar dan moet je alleen je stuur recht houden zonder bochten en later langs de Friesekust in de buurt van Workum was het nog een keer flink raak. Ja wat is dan nog redelijk fietsweer, dit niet in elk geval.
Ik ben daar een nachtje overgebleven en woensdagmorgen weer richting Noord-Holland gegaan, de lucht zag er niet echt florisant uit en ik had het idee dat het wel snel mis zou gaan, maar niets van dat alles, tot ik thuis was alleen maar in een heerlijk zonnetje gefietst.
Het enige op onthoud bestond uit 2 lekke banden. Toen ik in net voor Makkum reed en een paar foto's had gemaakt van de enorme koppels ganzen in de wei kon ik voor mijn gevoel niet echt meer opgang komen, met wat extra kracht op de pedalen kwam ik net op 35 km. Mijn eerste gedachte was dat de rem misschien weer aanliep maar dat kon haast niet en was ook niet het geval, gewoon constateren bij een controle dat één band bijna leeg was en de andere behoorlijk zacht. Dus een tijdje klussen langs de weg en zorgen dat je dan niet te veel afkoelt.
Vervolgens weer van start en nu liep het echt weer zoals het normaal ook gaat, lekker gangetje tussen de 35 en de 40 km.
Op de Afsluitdijk had ik de wind recht tegen maar ook dat vormde geen probleem, wel bij Breezanddijk even gestopt om de banden nog even te controleren en toen weer verder. Op ongeveer 5 km voor Den Oever, bij het monument is de restauratie bijna helemaal klaar. De laatste puntjes worden nog op de "i" gezet en dan is alles klaar voor het "jubileum" 75 jaar Afsluitdijk. Vele jaren stond de uitvoerende "geestelijke" vader van de Zuiderzeewerken in brons gegoten bij Den Oever op een sokkel en keek uit over het IJselmeer en de Afsluitdijk. Door besluiten van hogerhand, die vaak niets anders te doen hebben en zo tot besluiten komen moest het beeld verplaatst worden. Lang was zijn toekomstige "huisvesting" onzeker maar na lang nadenken wist men het, we verhuizen hem naar het monument kan hij ook eens iets anders zien. Een "kopie-tje" is er ondertussen ook gemaakt en geplaatst in de Flevopolder, maar Lely komt terug, zeer binnenkort. En als dat zover is hoop ik een foto te plaatsen waarbij de sokkel van ondergeschikt belang is.
Met dit ritje is het totaal op 11.896 km.

Geen opmerkingen: