02 februari 2012

Een waarschuwing nu het nog kan.




Mensen wees gewaarschuwd, je kunt er op wachten dat de eerste berichten over noodlottige ongevallen i.v.m. schaatsen in de krant komen. Er zijn nog heel veel windwakken die mensen noodlottig kunnen worden, waarom deze bezorgdheid zult u zeggen. Ooit, het lijkt wel om de levering van een nieuwe Quest te gaan, maar echt, ooit was ik op vrij korte afstand te dicht bij een schaatsongeval waarbij twee dorpsgenoten zijn omgekomen en sinds dien moet er echt ijs liggen wil ik gaan schaatsen en nooit als eerste over een nog “maagdelijke” baan. Toen, al bijna 60 jaar geleden, reed ik op een zondagmorgen met nog iemand op een sloot en hoorden we hulpgeroep, zo snel mogelijk op het geluid af en net voor de “ingang” van De Vliet, een klein meertje achter Onderdijk, lag een half rotte rodekool op het ijs. Even staan uitrusten en toen kwamen er 4 jongens, dorpsgenoten, aanlopen door de rietschoot met de schaatsen in de handen. Op onze vraag: “Waarom gaan jullie niet schaatsen” werd ons min of meer verwijtend gezegd dat we beter van het ijs af konden gaan want Theo en Klaas waren net onder het ijs verdwenen in een wak op “De Vliet”, ik krijg het nog koud bij de gedachte aan toen. Dus mensen, wees gewaarschuwd, vooral omdat er in de loop van vrijdag ook nog kans op sneeuw is waardoor de risico’s nog groter worden en je de slechte plekken niet kan zien.
Zoals vorig jaar, de winter van 2010-2011 eind december op het Slotermeer in Friesland was het wel veilig en kon ik heerlijk een baantje trekken samen met kinderen en kleinkinderen en uiteraard was Tiny ook van de partij.

1 opmerking:

Corn-Dolly zei

Helemaal mee eens.
Mij zal je nooit meer op open water ijs zien. Alleen nog op een ondergelopen weiland.
Ik heb je waarschuwing op Google+ gezet.
Misschien zegt je dat niets, maar daar lezen een heleboel mensen het, niet alleen ligfietsers.

Ik vertrouw het ijs van tegenwoordig niet meer.
Te veel vervuiling, scheepvaart, hoge stroomsnelheden, automatisch werkende sterke gemalen, windwakken en gestegen water temperatuur door lozingen van koel- en industriewater.