28 oktober 2014

Onderlangs voor de verandering


Vandaag is er eigenlijk weinig nieuws onder de zon, gisteren kon ik juichen over het prachtige weer maar vandaag verdienen de voorspellers een mager vijfje in de waardering. Het zou prachtig weer zijn en ik heb van het ritje van vandaag zeker de helft in een nevelachtig decor gereden en daarbij was het ook nog hartstikke koud ook. Ik ging vanmorgen van start richting Enkhuizen om weer een keer onderlangs naar Oudemirdum te fietsen op de dijk was het zicht matig en de wind niet gunstig en elke kilometer hoopte ik dat de zon erbij zou komen. De eerste zonnestralen zag ik bij de centrale langs de dijk in de Flevopolder en dat bleef tot aan Oudemirdum, af en toe een wolkje maar goed de zon was er en de wind zat hier gunstig dus het reed vlot. Na de Ketelbrug neem ik deze keer de aangegeven route naar Emmeloord maar achteraf blijkt de afstand precies het zelfde, alleen heb ik vandaag wat meer afslagen en oversteken gehad. Na Lemmer rij ik als gewoonlijk langs de “Sondeler Leien” en door een sanitaire stop loop ik gelijk even naar het natuurgebied wat achter de bomen en struiken verborgen ligt, een ideaal stekkie als het straks gaat vriezen daar ligt vaak het eerste ijs, we wachten maar af. Als ik nog maar amper 1 km van Oudemirdum af ben komt me een wielrenner tegemoet, inderdaad wat ik al had verwacht, Dirk de Vries uit Wervershoof. We hebben even staan kletsen en Dirk sprak ook zijn ongenoegen uit over de weermannen, hij had zijn winddichte jas maar aan gedaan zo koud als het was en na Rijs kreeg hij pas de eerste zonnestralen, Dirk kwam via de Afsluitdijk. Bij Bianca is het als vanouds gezellig en zoals altijd gastvrij, koffie, koek, een broodje met gebakken ei een glaasje melk, wat wil je nog meer. Nadat alles was doorgesproken ben ik weer richting Middenmeer gegaan om vlak voor Rijs nog even een paar vliegenzwammen vast te hebben gelegd en in Makkum een bootje die schoonzoon Siebo mee heeft op helpen bouwen kwam ik op de Afsluitdijk.  Van de zon was toen allang niets meer te zien en een kouwe mistige wind stond vanaf het IJsselmeer dwars op mijn fietsrichting wat niet ideaal was.  Aangekomen bij Den Oever was mijn enige zorg, kom ik veilig aan de vaste kant na de brug die vrijdag 2 uur open bleef staan door een storing en gisteren ruim een uur, het ging allemaal goed maar pas aan de “veilige” kant ben ik gestopt voor een foto. En zo kwam aan de rit van vandaag weer een einde na 204 km, half zon half nevelig.

3 opmerkingen:

Unknown zei

Dat is een beste afstand. Ik ga eerdaags 180 km trappen verdeeld in 90, 3uur rust en 90 terug. Dat op een open ligger waar ik al maanden niet op getrapt heb. Met een gemiddelde van 20 zal ik wel even bezig zijn. Ik denk jij zo maar de helft van mijn tijd. Hoe lang heb jij over deze tocht gedaan? Port op fietstijd?

Pé Koomen zei

Hoi Peter
Ik weet niet hoeveel tijd er mee heen is gegaan, het gemiddelde voor deze rit was 30,4 km. Viel een beetje tegen maar de harde zijwind remt behoorlijk af, de vorige keer was meen ik gemiddeld 32,4 km. Maar dan troost ik me maar met de gedachte dat ik niet mag klagen voor een 74 jarige.

klaas de jong zei

30,4 dat is een mooi gemiddelde toch? En jammer hoe die op zich mooie toch zoveel minder fraai wordt bij grijs koud weer he...