01 december 2016

O-ringen vervangen

43 km

Tandwiel met licht ingesleten O-ringen

Weer geplaatst met nieuwe O-ringen

De knoppen lopen alweer uit.

Egboetswater

Egboetswater

Ganzen niet te kort achter Twisk

Ik had me voorgenomen om vandaag een vrije dag te nemen, gewoon de fiets met rust laten. Helaas, of gelukkig mijn voornemens zijn mislukt, hij is maar heel even op pad geweest maar voor het zo ver was heb ik eerst de o-ringen om het tandwiel onder de stoel vervangen. Een betrekkelijk simpel klusje, ik heb lange armen en kan zo met één hand het tandwiel op z’n plaats houden en met de andere het schroefje erin draaien. Wel heb ik ooit de plaats met een rode stift gemarkeerd om meteen alles op de juiste plaats te hebben en dat werkt nog steeds goed. En dan een druppeltje olie hier en daar om vervolgens toch maar even de draaiende delen uit te proberen langs de weg. Het werd een klein rondje Medemblik, Wervershoof, bakkie doen bij Ben en Riet, dan via de Molenweg naar het Egboetswater en Oostwoud waar ik Jan Geel tegen kwam, stoppen en alles even op een rijtje zetten, Jan ging vanmiddag nog even de benen strekken met de Quest. Na 43 km was ik weer binnen en is de totaalstand van deze Quest ondertussen opgelopen naar 98..615 km

7 opmerkingen:

Erwin zei

Hoi Pé,

Heb je ooit overwogen zo'n kettingwielhouder van Wim Schermer te monteren? Dan is het verwisselen van O-ringen nog veel simpeler.

Groetjes,

Erwin en Tante Lies

De Bobslee zei

Hoi Pé,

Dat kan ik bevestigen, met zo'n deelbare ashouder kan iedereen het klusje klaren ook mensen met korte armpjes.......

Groeten, Adri.

Pé Koomen zei

Hallo Erwin en Adri,
Ik ken de deelbare houder maar dit bestaande systeem werkt bij mij alle keren als ik de O-ringen verwissel heel simpel en vlot. Maar ik kan me voorstellen als je moeite hebt met dit klusje dat de deelbare versie het overwegen waard is.
Gr. Pé

Wim Schermer zei

Dag Pé,
Om de hoeveel kilometer wissel jij O-ringen?
Groeten,
Wim

Pé Koomen zei

Hoi Wim,
Ik heb even gezocht en vond op mijn blog een stukje van 21 april van dit jaar waar ik ook de o-ringen heb vervangen. De kilometerstand was toen 90.700 km en nu 98.615 km dus deze keer 8.000 km de vorige keer ben ik langer doorgereden maar tijdig vervangen maakt hem elke keer weer "fluister" stil.
Gr.Pé

Wouter Delanote zei

Ha dat moet ik dus ook eens gaan bekijken want de mijne is de laatste tijd wat lawaaierig, tot nog toe niet toe gekomen uit te zoeken waarom?

Pé Koomen zei

Hallo Wouter,
Zorg dan wel dat je de juiste (dikte) O-ringen op voorraad hebt, succes.
Gr.Pé