18 februari 2020

Twee keer bijna "de klos"



77 km
Eindelijk kon het weer, hoewel het was nog link onderweg en zodoende heb ik het voorgenomen rondje wat ingekort. Het was de bedoeling om via de Obdammerdijk in Obdam en dan via wat omwegen naar de dijk langs het Markermeer te gaan maar onderweg heb ik toch maar voor de veiligste weg gekozen. De start was goed en niet goed, ze hadden me bijna weer te pakken, in Middenmeer nog geen kilometer van huis reed ik op het fietspad langs de Prof. ter Veenweg en komt er een auto uit de Stevinstraat die alle oog had voor auto’s op de weg maar het fietspad niet meenam in zijn controle op overig verkeer wat hij voorrang zou moeten verlenen. Gelukkig werken de remmen goed en ben ik redelijk wakker en met wat inwendig vloeken en de man boos aankijkend ben ik toch aan mijn ritje begonnen of beter gezegd ik heb het voort gezet richting Obdam. Bij Tom en Gerda is er koffie met koek en worden er over en weer wat bijzonderheden uitgewisseld.
Links en rechts water, uitkijken met zijwind
Ik zet mijn rit weer voort en moet toegeven dat de wind toch wat sterker lijkt te worden, in mijn berekening krijg ik eerst hele stukken de wind schuin achter maar ook een aantal kilometers dwars op de zijkant en dat brengt me toch wat in onzekerheid. Moet ik wel over de dijk gaan want daar heeft de wind helemaal vrij spel ik probeer het een klein stukje en kan altijd nog langs de Provincialeweg gaan.
Er was wind genoeg.
Inderdaad het is een afzwaaier geworden, ik wil altijd nog veilig thuiskomen, de wind was mij te link. Via Westwoud en Hoogkarspel richting Zwaagdijk en daar hadden ze me bijna weer te pakken. Ik reed op het fietspad en bij de kruising naar het “industriegebied” waar ik rechtdoor ga stond een auto stil om passerend verkeer voor te laten gaan, één van de chauffeurs die mij tegemoet kwam ging op dat punt rechtsaf naar het “industriegebied” en keek totaal niet naar het fietspad, hij had de telefoon in zijn linkerhand waar veel meer op was te zien en te beleven en zo overkwam mij op één dag twee keer een bijna ongeluk door die niet oplettende automobilisten. Daarom waar een fietspad is naast de rijweg ga als er geen verbodsbord staat op de weg rijden met een velomobiel, een automobilist let wel op gemotoriseerd verkeer maar een fietser op het fietspad is onbelangrijk dat heb ik al zo vaak ervaren. Maar goed ik ben heel thuis gekomen na 77 km die me toch weer goed hebben gedaan.

1 opmerking:

Eric zei

Tja het blijft lastig waar je het beste met een velomobiel kan rijden , als je op de rijbaan rijd weten veel automobilisten niet dat dat wettelijk is toegestaan.
Ik vind het irritant dat ze dan vaak toeteren , agressief gaan inhalen en snijden om proberen aan te tonen dat je gevaarlijk bezig ben.
Ook heb ik meegemaakt dat ze naast je gaan rijden met het raam open en schreeuwen dat je op het fietspad moet gaan rijden.