30 juli 2013

Welkom in het land van Dik Trom
Het weer is vandaag zoals ze het voorspeld hadden, minder zon kans op een bui en iets lagere temperaturen, ze hebben het allemaal goed gegokt. Voor morgen lijkt het weer warmer te worden, we zullen wel zien want ook vandaag met wat lagere temperaturen is het prima fietsweer. De tuin achter was vanmorgen eerst aan de beurt en met een beetje positieve instelling is het zo gepiept en ben ik klaar voor een herstelrondje. Gisteren had ik een glutenvrij brood voor Tiny gebakken en vanmorgen leek me het wel verstandig om dat even weg te brengen, dus op naar Zuidoostbeemster. De wind is pittig vind ik maar als je er rekening mee kan houden, zoals nu, dan valt het wel mee. Als ik in de “Zuidoost” ben gaat het geheel netjes gesneden weer in de vriezer en kan ze voorlopig weer even vooruit. Ik vervolg mijn weg richting Kwadijk en zie dat er nog heel veel paarden lopen, sierlijke beesten maar verder heb ik er niets mee, anders als mijn dochter en kleindochter.In Edam rij ik nu aan de zuidkant en draai zo richting Volendam, het was volgens mij nog nooit zo druk op de dijk. Stapvoets en uitkijken dat er niet iemand bij toeval op de Quest gaat zitten kom ik weer op de vrije baan waar het weer lekker gaat. Ik had het plan om in Volendam een bakkie kibbeling te nemen maar het stond zo vol bij de viskramen dat ik maar ben doorgereden. Verder langs de dijk naar het noorden tot ik een opvallend “verkeersbod” zag staan, het was me niet eerder opgevallen maar sinds een paar weken schijnt  het zo te zijn, “Welkom in het land van Dik Trom” staat netjes onder het plaatsnaambordje van Etersheim, een klein gehucht wat nu nog “beroemd” gaat worden. Dan ook maar even linksaf om het vroegere schooltje waarvan de hoofdonderwijzer in die tijd Dik Trom het daglicht heeft doen zien. C.Joh.Kieviet was die hoofdonderwijzer en de schrijver van de jongensboeken die menigeen zich zal herinneren. Toen ik net zover was om een foto te maken kwam er iemmand op de racefiets van de andere kant en reed mij in eerste instantie voorbij maar het “Hoi Pé” maakte mij ook wakker en zie daar stond zwager Frans op terugreis van zijn werk. Even wat nieuws uitwisselen en vervolgens op naar huis, Frans naar Zwaag en ik naar Middenmeer waar net 102 km het eindresultaat werd voor vandaag.

1 opmerking:

Willem zei

Dag Pé,
Dik Trom was natuurlijk een verzinsel en het schooltje heeft de afgelopen 30 jaar leeg gestaan maar is nu weer knap.
Nou wil het toeval dat wij zowat 20 jaar in Oosthuizen hebben gewoond en ik enige jaren geleden het "buitendijkse Etersheim" dus op de bodem van het Markermeer heb herontdekt met een collega duiker.
In de tijd van de walvisvaarders (Zuiderzee) heeft er namelijk een kanaal gelopen van Etersheim naar Graft-De Rijp wij hebben allerlei restanten aangetroffen van kloostermoppen tot ornamenten, doodshoofden etc.etc.
Tot het moment dat een één of andere stichting meer informatie van ons wilde hebben en het ons zowat verboden werd om nog te duiken waren wij vaak aan het struinen.
Een inmiddels overleden zoetwater-broodvisser heeft ons ook enige waardevolle tips gegeven.
Zo was er verderop vroeger een zwembad in het toenmalige IJsselmeer en daar kon je regelmatig wat door zwemmers verloren spulletjes vinden met de waterbestendige metaaldetector.
Echt, er is nog veel te vinden in de buurt....als je er maar oog voor hebt