12 april 2011

Windmolens, Watermolens en Meervleermuizen

Alles gaat zoals het gaat hoor ik weleens zeggen. Maar je kan het ook een beetje sturen net als een Quest. Ik was van plan om vandaag een klein rondje te doen maar als je eenmaal weer thuis bent kijk ik er toch weer van op dat die dagteller weer ruim over de 100 km is blijven hangen, 104 km wel geteld. Voor de wind even naar Tiny gereden in Zuidoostbeemster en na de middag het rondje afgemaakt. In de Wieringermeer maakte ik de eerste foto, de windmolens op de achtergrond en een enkele auto op de A7, het blijft altijd een mooi gezicht, wat wel opvallend is voor mij, is dat de eerste windmolen in deze serie minstens net zoveel dagen stil staat als dat hij draait, toen hij nog maar net was geplaatst alweer vele jaren geleden, deden zich al problemen voor en die zijn nooit echt opgelost denk ik. Toen ik bij Tiny was vertrokken richting Noordhollandskanaal zag ik dat de zandtransporten naar de nieuwe locatie genaamd “Baanstee Noord” tussen Purmerend en Kwadijk weer opgang warengekomen. Op 1 april kwam de provincie met het besluit “Onmiddellijk stoppen want de meervleermuis die daar mogelijk voorkomt is een beschermd diertje en die vergunning ontbreekt” eerst werd serieus gedacht dat het een 1 aprilgrap was maar die ambtenaar die dit had bedacht heeft zijn werkplek weer veiliggesteld voor de komende jaren, hij heeft iets gedaan en dat kunnen ze niet allemaal zeggen. Het fietspad en de weg richting Oost en West-Graftdijk moet genomen worden met flink wind tegen, geen probleem maar als hij opzij blaast is dat goed te voelen ook aan de snelheid die dan bijna bedenkelijk laag wordt. Later op de Schermerdijk kwam ik weer langs de 3 molens waarbij de omgeving flink is gerestaureerd zoals water uitdiepen en een nieuwe schuur en brug maar doordat de lucht zo mooi was met die wolken heb ik daar ook maar even een plaatje gemaakt. En zo kwam ik weer thuis waar ik zag dat we in de buurt een baby rijker zijn geworden, Wendy en Jeffrey hebben naast hun zoontje Julian nu ook een dochtertje Roselie, gefeliciteerd.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Als je meer wilt weten over waarom windturbines mogelijk stil staan zou je komend weekend eens naar het wind weekend in Wieringerwerf toe moeten. Als het goed is zijn daar ook mensen van de NUON die je meer kunnen vertellen.
Kijk op http://www.windplanwieringermeer.nl

Pé Koomen zei

Beste Anoniem,
Als een zelfde windmolen veel vaker stil staat dan de anderen in dezelfde serie is er meer loos en daar lost een bezoek aan het windplan in Wieringerwerf niets aan op.
gr.Pé

rob, nieuwegein zei

Als vrijwillig molenaar, spreken wij in dit geval over een windturbine, maar liever nog een zwaaipaal. Een windmolen heeft wieken, maalt graan of verplaatst water.