02 oktober 2023

De eerste echte "STOOMFIETS" staat in "Museum de Baan"

 

61 km.

Een mooi verhaal van de eerste “stoomfiets”  Het is moeilijk te geloven maar de beelden spreken voor zich.
????

Na een ruime week afwezigheid door een verblijf elders op deze aardbol waar het warm was en ik beschutting moest zoeken voor de zon omdat ik nu, door medicijnen gebruik, niet meer in de zon mag, dat zal moeilijk worden als ik zo vaak langs de weg zit in de Quest, maar de tijd zal het leren. Vandaag een proefrondje maken, leek me verstandig als je al zo’n tijd geheel onthouder bent geweest, van fietsen wel te verstaan. Eerst naar Wervershoof even naar zwager Aad die volgende week onder het mes moet en dat wel op z’n 80ste verjaardag, het is niet anders.
Midwoud

Egboetswater

Schapenlandje

Neef Johan

Later via het “Egboetswater” naar Oostwoud om even bij Jan Geel te kijken hoe het daar staat. Er was nog een bezoeker bij de familie, Jan Reus uit Enkhuizen, die samen met Piet Kunis aan een nieuwe velomobiel werkt. Het lag in de bedoeling om Jan Geel  te feliciteren met z’n score in het Noordhollands Dagblad. Wat wil het geval, vrijdag 15 september stond er een twee pagina’s groot verslag/verhaal over een mevr.Gordijn die eigenlijk op zoek was naar de allereerste “stoomfiets” die ooit door haar vader was gemaakt. Ik had er wel iets van gezien maar dat was allemaal meer bestemd voor geïnteresseerden , en één van die geïnteresseerden was Jan Geel,
De stoomketel

De "stoom machine"voor de motorfiets

Jan heeft meer gegevens

Jan was al jaren op zoek naar de uitvinder en maker van die stoomfiets die Jan in zijn museum heeft staan. Hij was al overal geweest waar hij hoopte de juiste informatie te vinden en steeds lukte dat niet, tot afgelopen week toen het stuk van Ingrid Gordijn in de krant stond, er ging een wereld voor Jan open vooral toen de dochter van de uitvinder bij het bezoek in Oostwoud ook nog een koker mee bracht met de originele tekening van haar vader van die bewuste “Eerste echte stoomfiets”
Het NHD Schager editie

Laat bloeiers

Jan vertelde ik viel bijna van m’n stoel en had het er zelfs een beetje moeilijk mee, hoe is het mogelijk. Het toeval wil dat het verslag niet in de editie van het NHD stond die Jan leest en wel in de editie die ik lees zodoende zou ik Jan feliciteren maar de krant had ik niet bij me, met wat navraag kon ik de krant weer voor de dag halen en zal hem t.z.t. bij Jan en Annie bezorgen in Oostwoud bij museum “De Baan”.Onderweg naar huis kwam ik ook Geert Schipper nog tegen de wereldrecord houder hanbiken vorig jaar reed hij in één uur op de wielerbaan in Alkmaar maar liest 47.289 km, onvoorstelbaar en ook neef Johan was weer langs de weg dus even stoppen kletsen. Bij vertrek nog even met een ommetje naar huis wat net 61 km op de teller heeft gebracht.

Geen opmerkingen: