25 februari 2016

Zwaar trappen, eigen schuld.


Laatst las ik een stukje van André, wanneer of de zomer nou eindelijk komt, wees gerust het komt absoluut maar het zal nog even duren. Ik heb daar vandaag op een bepaald moment ook aan gedacht wanneer komt er beter weer want de rot buien met al die winterse neerslag is maar niks. Het lag in de bedoeling om een klein rondje te maken, even op en neer naar Obdam en helaas daar was niemand thuis. Omdat het weer niet helemaal mijn “smaak” is en er helemaal geen gang in mij en de fiets zat, ben ik met een kleine omweg weer op huis aan gegaan. De lucht begint steeds donkerder te worden en als ik via Bobeldijk richting Wognum ga hoop ik dat ik het fietstunneltje kan halen bij de A.C.de Graafweg. Het is gelukt net toen de eerste natte sneeuw en hagel naar beneden kwam stond ik op droog met nog twee andere fietsers. Toen het weer enigszins redelijk leek ben ik met de kap erop weer verder gegaan. En ik kom maar niet echt opgang, ik heb het niet koud maar de wind voelt wel “goor koud” aan zou ik wel in orde zijn begon ik me af te vragen. Thuis gekomen werd alles duidelijk, als je bijna de hele rit op een “afloper” heb gereden is het zwaar rijden en niet opgang komen meteen te verklaren. Na lang zoeken een klein rot gaatje gevonden, schuren, solutie erop en uitsmeren en dan rustig een 20 minuten laten liggen waarna de plakker erop kan om nooit meer los te laten en de band weer mee kan voor tientallen of honderden kilometers. Die 55 km van vanmorgen heb ik wel gehad op een slappe band, volgende keer eerder kijken of er een band zacht of slap is.

4 opmerkingen:

Wim zei

Mijn vader zei altijd: Eerst de solutie en dan koffie drinken. Plakken komt daarna.

Aangezien mijn ouders geen Senseo hadden en mijn vader altijd twee kopjes dronk, komt die 20min wel aardig in de buurt.


Er zijn maar weinig mensen die dit weten, de meesten vinden dat het na 5 minuten wachten wel kan.

Ik heb ook geleerd om nog even zachtjes met bijvoorbeeld een hamer op de plakker te kloppen. Moet met de vulcanisatie van het rubber te maken hebben of zoiets. Dat mag iemand die het echt begrijpt nog een keer aan mij uitleggen.

André Dronkers zei

Hoi Pé

Die mooie wolken bij jullie zag ik bij mij vandaan al hangen, medelijden met Pé en George want die zitten daar midden in als ze aan het fietsen zijn

Groeten, André

Peter de Rond zei

He, Wim, snel plakken doe je door de solution in brand te steken, en elke keer uit te blazen, hierdoor wordt de lijm en binnenband warm, dan de plakker erop en kloppen met de hamer op de plakker (zachtjes) hiermee smeed je de plakker en binnenband samen vanwege de warmte in het rubber,
Zit als een huis en je bent met een paar minuten geplakt.
Gr. Peter

Kees van Malssen, oud-voorzitter NVHPV zei

Tijd om toch maar eens druksensoren voor op de banden te gaan testen. Dan kijk je als het stroef gaat even op je paneeltje en als dan een band te zacht is (maar nog hard genoeg om niet te zwalken) weet je het meteen.