29 augustus 2024

Een nieuwe fase en start.


 Het was tot de ondergaande zon een echte feestdag, je zal het maar beleven.                                    

Vandaag is de start van een nieuwe levensfase 84 jaar is dit al geweest en de laatste jaren ga ik steeds meer beseffen dat het wel een klein beetje uitzonderlijk is. Niet die leeftijd maar wat er allemaal nog probleemloos kan en gaat. Het weer werkt wel enorm mee om leuk rond te toeren dat is in elk geval mooi meegenomen, maar dan nog. Ik krijg wel eens het idee dat je op deze leeftijd je gemak moet houden en dat probeer ik soms ook maar even zo vele keren mislukt dat. De drang om toch weer een rondje weg te trappen is vaak overheersend en zo was het ook vanmorgen, ik had al zoveel dagen niet in de Gekko Quest gereden dus het kan nu weer en dan is het meteen weer gaan met die banaan. Het voornemen was om rustig te beginnen dus niet direct naar Dronten gaan nog even geduld hebben, een rondje dicht bij huis om te beginnen en zo kwam ik weer hier en daar zonder koffie stop onderweg.

In de Beemster zie ik dat de ingezaaide koopakkers weer prachtig in bloei staan vooral ter ere van de bijtjes.



Bij de afslag van de Neckerweg met het Noord-Hollands kanaal zie ik meteen de route voor me, bij de molen rechtsaf met uiteindelijk richting Alkmaar en zo weer naar de thuishonk in Middenmeer waar de teller is gestopt op precies 100 km.

27 augustus 2024

Wat is het leven toch mooi

 


Het is bijna geschiedenis schrijven, ik weet amper meer hoe ik weer een verslagje kan schrijven en op m’n blog plaatsen. Het is lang geleden maar alles heeft een oorzaak, ik was weer een paar dagen in gedeeld als mantelzorger omdat de geschiedenis zich heeft herhaald voor het twede oog, alles is goed gegaan. Maandagmorgen moest ik zelf voor controle naar de cardioloog, bloedonderzoek hartfilmpje enz. aan haar reacties denk ik dat de kans om 100 te worden dichterbij komt. Kan ook niet anders morgen gaat de vlag bijna uit voor m’n 84ste  verjaardag, zou ik dan toch overleven en ooit nog een keer de Afsluitdijk heen en terug over kunnen fietsen.

Vandaag even een rondje over Den Helder waarbij ik net voor Wieringen de uien op een “rem” zag liggen nog even besterven en met droog weer opslaan in de bewaarplaats.



Ik passeer ook weer het huis met de passende tekst en bij Den Helder even de brug voor de stad “knippen”. De boot is net aan het lossen en vaart straks weer naar Texel.


Langs het Marsdiep staan een paar mannen op de strekdam te vissen en er komen een paar, in mijn ogen waaghalzen, met eigen vervoer om het water op te gaan.





Doodeng dat zo’n minuscuul bootje om zal slaan, maar ja dat zullen ze van zo’n “idioot” in zo’n ligfiets ook wel denken als die zich in het verkeer begeeft. Het wordt tijd om af te slaan richting Middenmeer omdat ik op tijd thuis zou zijn.



Er staan nog een paar grote percelen knolbegonia’s in bloei en langs de Slingerweg snor ik op huis aan en stop na 77 km, het was weer heerlijk.

22 augustus 2024

Gaan de jaren tellen ???????

 


Al een aantal dagen geen nieuwe post op mijn blog geplaatst, de oorzaak is heel simpel, ik ben een aantal dagen mantelzorger maar dat is een questie van aftellen. Maar dat aftellen is niet zo simpel als ik in m’n hoofd had. De bedoeling was om à.s. maandag even op en neer naar Velomobiel in Dronten te fietsen en daar wat materiaal aan te schaffen om probleemloos weer de nodige kilometers te kunnen maken. En dan is het goed dat Tiny mij er op attent maakt dat dat niet kan, je moet die dag toch voor controle naar de cardioloog in het ziekenhuis. Verdomd nooit aan gedacht het is al zo’n 13 à 14 maanden geleden dat ik een storing op het systeem had maar zo word ik daar weer aan herinnerd.  En daardoor had ik tijd over om de getallen weer op een rijtje te zetten. Ik kwam een stukje tekst met getallen tegen waar de gereden kilometers waren berekend over alle jaren dat ik met een Quest heb gefietst. Ik wist het al dat het gemiddelde over de gehele periode weer omlaag zou zijn gegaan. Door de storing van vorig jaar, het minder weer en niet te vergeten de afsluiting van de Afsluitdijk vaak ging ik dan even op en neer naar Oudemirdum maar die enorme regellarij en planning werken er niet in positieve zin aan mee. Een paar jaar geleden reed ik gemiddeld van af mijn 65ste 14.370 km per jaar, vorig jaar was m’n gemiddelde gezakt naar 14.105 km per jaar en nu is het “nog maar” 13.374 km, zou de ouderdom er toch ook mee te maken hebben, volgende week 84 jaar en ik voel me nog zo goed, soms voel ik me alleen spin in een web opgesloten maar die momenten zijn gelukkig zeer zeldzaam.

20 augustus 2024

Vluchten voor de regen die niet kwam

 


Weer een heel ander dag als afgelopen maandag toen volop zon en nu niet gezien. De berichten “beloofden” in alle dorpen en windstreken “rond 12 uur lichte regen” .


Zodoende een klein rondje gepland Even op en neer naar m’n oudste zus in Wervershoof. Eenmaal in de buurt van Wervershoof borden met de mededeling dat het centrum was afgesloten i.v.m. de kermis. Niet die kant opgaan was meteen vast gesteld, maar gelukkig woont er nog meer familie in deze regio geen probleem en even later zat ik aan de koffie bij Aad en Ans. Zomaar een hele poos kletsen over van alles en nog wat en toen ik weer opstapte was het al dicht bij 12 uur.

En nog steeds droog en zo te zien blijft het ook wel droog. Mede daardoor werd het rondje bij elke afslag wat groter om via het “Egboetswater” enz. thuis te komen na 66 km. Gewoon heen en terug zou 36 km zijn geweest en nu een paar kilometers meer. Volgende week zal het wel een sober aantal kilometers worden omdat ik dan iets anders voor de boeg heb. Dus geduld het komt vanzelf weer goed.

19 augustus 2024

Genieten van de fiets en het mooie weer.

 

117 km 

Wat was het weer een heerlijke dag om te fietsen, weinig wind, frisse moed en dan op naar Alkmaar. Ik had mijn zoon geappt of hij thuis was na hun vakantie of dat hij alweer op z’n werk was. Hij was weer aan het werk maar Marjon is wel thuis kreeg ik als antwoord. Dus even naar de “kaasstad” nou ja eigenlijk nog meer aan de rand van Sint Pancras, meer een dorp, ik ben geen liefhebber van steden, de ruimte spreek mij meer aan.
Langs het Noorhollands kanaal
even stoppen er zou er wel één 
 in het kanaal springen, niet aandenken.

Even pauzeren

Moeders die op kinderen passen en 
paniek bij de viervoeters en hun begeleiders
als die gele Quest om de hoek komt.

Eerst Tiny even gebeld hoe het ging met haar oogdruppels, nou geen zorgen alles is hier top en ik ga straks te “lappendaggen” in Hoorn met m’n zussen, nou dan zit alles wel goed dacht ik. Marjon opende de hefdeur van de garage en hij stond weer veilig en de koffie was snel gezet. Ze was zo’n 20 minuten bezig geweest om een stoel voor mij schoon te maken, ik ben vaak nat van wat afgestoten water, ook wel zweet genoemd en zit dan op een stoel die er tegen kan, maar in hun vakantie was één van de buren ijverig bezig geweest met een hogedrukreiniger en alles wat los gespoten werd kwam bij hun op de stoelen de ramen tafeltjes en nog meer, geen leuke thuiskomst begreep ik.
Genoeg aardbeien klanten

De watertoren van Kwadijk

Alles zo uit de bleek

Na het tweede bakkie ben ik weer opgestapt en nog niet wetende waar ik heen zou gaan, eerst even controleren hoe het met de verlichting staat want dat was niet in orde bleek wel. Een klein stekkertje was los gelopen bleek wel, aandrukken en dicht plakken en alles werkt weer goed
Nog even combinen

Het "goud gele graan
heeft de orkaan doorstaan"

. En dan de richting het werd uiteindelijk een mooi ritje waar ik van heb genoten, en er was genoeg te zien onderweg    117 km en niet door Hoorn met z’n “lappendag” gewoon leuke en vooral auto vrije wegen en ontspannen fietsen.

13 augustus 2024

Zes spatten regen.

 

107 km

Ik ben weer thuis en of dit op tijd is weet ik niet. De berichten , hoe mooi ze ook zijn, hadden het wel over kans op een buitje met of zonder onweer. Toen ik in Middenmeer  het pad op reed  zag ik voor het eerst 6 spatten op het schermpje dus de eerste bui is er, maar daar blijft het voorlopig bij. Ik was op tijd vertrokken omdat ik bij Tiny het koord van de parasol zou vervangen omdat hij “elk” moment de geest kan geven en omdat de bridgedames zouden komen meende ik voor die tijd even een nieuw touw er aan te vervangen.


Het eerste wt opviel was de beregeninginstallatie, niet zo’n groot waterkanon maar een bescheiden vorm die net zo goed werkt. Langs de Hoornse Jaagweg kom ik de zoveelste wielrenner tegen en op het laatste moment herkenden we elkaar.

Jack Dekker die duizenden kilometers door de wereld fietst van noord naar zuid en van oost naar west. Even stoppen en kletsen, hij had alweer een flink ritje in gedachten en was pas nog met een verre trip weggeweest. We vervolgen onze rit weer en als ik in de Zuidoostbeemster aankon zitten de bridgedames al aan de koffie, dus ik ben eigenlijk te laat. Ik doe ook een bakkie mee, met appeltaart, en als de dames in stelling gaan op het gras in de schaduw vervolg ik mijn weg om met een ommetje weer thuis te komen, het nieuwe koord komt nog wel.

Het Nederlandse zwart bonte vee is hier helemaal verleden tijd, deze vieze witten horen ook bij de Nederlandse veestapel.

De route gaat via Obdam maar daar zijn ze op dit moment net even weg van “De Hornwoid”. Als ik weer alles heb opgeruimd staat de teller voor vandaag op 107 km. En de eerste 6 spatten regen, wie weet komt er nog meer.

12 augustus 2024

Warm maar geen problemen in de Quest

 


Het heeft een paar dagen geduurd maar ik was weer even op pad met de “Gekko” Quest. Na een paar dagen geleefd en gewoond te hebben in het midden van het land waar het leven goed is, ben ik weer op de basis en maakte vanmorgen mijn eerste ritje weer. Niet spectaculair, maar heel even de benen op een andere manier gebruiken, daar ging alles op en neer en hier is alles vlak wat heel wat prettiger fietst. Ik had nog geen speciale route in m’n hoofd dus ik zal wel zien wat het gaat worden.
Voorlopig einde van het fietspad
langs de A.C. de Graafweg


Het werd in eerste instantie richting het westen en toen wam ik op het idee om de A.C.de Graafweg eens te verkennen en zien waar het afgesloten fietspad wel open is. Gestart bij het Verlaat en daar het fietspad op, na diverse rotondes en alles wat daarbij hoort kwam ik bij de Tramweg de scheiding tussen Wadway en Wognum. Daar rechtsaf via de Tramweg en met twee afslagen op de Zomerdijk om via de Rijndijk en Berkhout toch weer de IJsselmeer, Markermeer dijk op te zoeken. Richting Hoorn na Scharwoude en dan weer achter het Perk om naar de haven en even een stukje stad en dan weer de echte dijk. In Hoorn is het kermis 9 dagen lang en eindigend met de “Lappendag”
Voor de jeugd

Werk .......en

En plezier,  .........verschil moet er zijn

Eén attractie kun je niet missen, volgens mij is dat de “kotsmisselijkmaker” in Purmerend zagen wij een tijdje geleden dat nadat de éne helft beneden stond om te “lossen” dat de waterslang bij de hand was om de stoelen weer schoon te spuiten , omdat er iemand over zijn of haar nek was gegaan.

Stuiven 

Langs de weg zijn de zwanen bezig met toilet maken en gaat de hooischudder door met stofwolken produceren. Dan over de Rijndijk en via bekende wegen en paadjes naar Hoorn en Enkhuizen.
En nog meer stof.

Later nog één keer een combine zien draaien in de polder en de laatste graanproducten zijn van het land. Ik zie alleen maar gedorste percelen waar zelfs het stro al is geperst en afgevoerd. Als ik weer thuis ben is de teller weer 105 km hoger gekomen na dit mooie ritje zonder warmte problemen, het staat hier op 30,4 graden C. in de schaduw en deze had ik toen wel vrdiend.