17 augustus 2006

Ritje Friesland

Na weken weer een keer de dijk over met de Quest. De vakanties zijn weer voor een groot deel achter de rug en iedereen is weer opgeladen voor het komende jaar mag men veronderstellen. Om iets voor 9 uur sluit ik de deur achter mij en stap in de Quest, richting Wieringerwerf en vandaar naar Den Oever, jammer, dat ging deze keer niet zonder hindernissen. De Eneco toer start vanmorgen vanuit Wieringerwerf maar dat men daarvoor een dorp totaal afsluit is in mijn ogen niet een klein beetje overdreven, maar wie ben ik om een andere mening te hebben. Via wat omwegen en toch maar een verboden straat in om weer op open wegen te komen is het me gelukt, hoewel er op een bepaald moment vanaf de "zijlijn" mijn naam werd geroepen dus ik ben niet ongemerkt weg gekomen.
Richting Den Oever ging weer als vanouds, lekker gangetje en totaal geen overig verkeer, zelfs geen fietser te zien.
Bij de oversteek van de snelweg moest ik even wachten omdat er nogal wat auto's passeerden met een Eneco sticker er op dus mogelijk verzorgers en/of vips die hun bijdrage zouden gaan leveren aan de wielerwedstrijd.
De Afsluitdijk is nog net zo recht als altijd waarbij zowel bij Den Oever en later zag ik het ook aan de andere kant, er flink water werd gespuid vanaf het IJselmeer, mogelijk om de grote hoeveelheden regenwater van de afgelopen weken weer af te voeren. Wat ik nog niet eerder had meegemaakt, nergens op de heenreis een brug die omhoog stond of zoals op de Afsluitdijk, weggedraaid was, in één keer vol "gas" op mijn bestemming af.
Heerlijk als je de kleinkinderen weer ziet en in je armen kan sluiten, Thimo en Fleur vertelden grote verhalen over de glijbanen op de camping in Frankrijk, die éne was recht en die ander had een bocht, wat is zoiets toch mooi om ze weer te horen.
Na de nodige koffie en wat eten ben ik tegen half 1 weer richting huis gegaan.De eerste 80 km gingen met een gem. van 36 km p/u hoe zal de terug-reis verlopen. Uit eigen veiligheid neem ik in Oudemirdum en Rijs de rijbaan i.p.v. het fietspad, een paar keer heb ik het al gehad dat er iemand uit een uitrit van een woning of boerderij kwam en ik op een haar na met botsende voertuigen te maken kreeg. Doordat ik op de rijbaan fiets doe ik wel uit veiligheid m'n verlichting aan. Alles gaat als een "trein", geregeld zie ik op de teller dat 42 km ongeveer een standaard snelheid is. Het eerste oponthoud is de sluis op de Friese kant van de Afsluitdijk voor ik er ben staan er een aantal mensen met fototoestellen zo'n geel "gevaarte" is toch wel iets unieks, Spanjaarden en Italianen hebben weer de nodige stof opgedaan om thuis over te praten.
Over de dijk ging geregeld met zo'n 45 km wat een lekker gangetje is zonder obstakels. Ook bij Den Oever waren de bootjes belangrijk om de brug even open te zetten, dit was bijna het laatste waar ik even voor moest stoppen want ook in Wieringerwerf moest ik flink zoeken om weer het dorp uit te komen, de Eneco toer zorgde nog voor wat stuiptrekkingen er werd nog een plaatselijke wielerwedstrijd afgewerkt.
Toen ik thuis uit de Quest "klom" stond het totaal op 160,4 km en het gem. op 37.1 km p/u. redelijk zullen we maar zeggen. Als ik weer zal gaan fietsen is het weekend alweer achter de rug, de komende dagen heb ik iets anders te doen, het kan niet altijd "kermis" zijn.

Geen opmerkingen: