19 augustus 2008

Wiekenstand van een molen en Velomobielen toertocht


Vanmorgen met een kleine omweg langs een aantal molens gefietst en wat mij in dit geval opviel was de stand van de wieken. Als ze allemaal in dezelfde stand hadden gestaan was het me zeker niet opgevallen maar omdat er 2 molens vlak bij elkaar in verschillende standen stonden vroeg ik mij af wat de betekenis hiervan zou kunnen zijn. Omdat ik toch langs de Obdammerdijk ging kon ik meteen even langs mijn zus, één van de “geesten” achter het Westfrieslandspel, en haar vragen wat hier achter het verhaal zou kunnen zijn. Tot mijn stomme verbazing kon ze het niet precies aangeven, er is een rouwstand en een vreugde stand en ook nog iets anders maar precies weet ik het niet. Dus als je dan thuis komt is het eerste wat je dan opzoekt via Google, “de wiekenstanden van een molen” en zie hier onder het antwoord,
Wiekenstand
Als de molen tijdelijk in ruststand gaat , dan worden de wiek, “voor de borst” gezet, zodat de molenaar direct bij de wiek beneden een zeil kan aanslaan of minderen. Wordt een molen langere tijd niet gebruikt dan staan de wieken overkruis, zoals de letter X. Daardoor steken de wieken niet zo hoog op als in de andere stand en is er daardoor minder gevaar van blikseminslag. Met de wieken kunnen signalen worden gegeven. Er zijn ook standen voor vreugde en rouw. Bij vreugde staat één wiek net even voor het hoogste punt, bij rouw juist na dat punt. In de Zaan kent men bij uitbundige vreugde het ‘mooimakersgoed’ allerlei levensgrote figuren die worden gespannen tussen de wieken die daarna overkruis worden gezet. De beweging van de wieken is tegen de loop van de klok in, in tegenstelling tot de moderne molens waarmee elektriciteit worden opgewekt, die draaien met de klok mee.
Dus de molen links staat voor de borst en de rechtse wordt voorlopig niet gebruikt, zo zie je maar, je bent nooit te oud om te leren. Het was overigens een leuk rondje van zo’n 90 km echt een benen strekker na de 160 van gisteren.
Ik kreeg zojuist nog een mail van één van de leden van de “Twisker ligfietsclub” hij had bezoek gehad van Kees van Hattem en samen hebben ze bedacht dat er zaterdag 13 september een rit op het programma staat voor velomobielen “De Westfrieseomringdijk” van ongeveer 140 km zal worden verreden door alle liefhebbers van velomobielen, niet dat andere ligfietsers niet mee mogen maar die zullen dan wat meer moeten afzien. De start is om 9 uur vanaf “De Waerdse Tempel” in Heerhugowaard en iedereen die zin heeft om dit rondje een keer mee te rijden wordt verzocht dit kenbaar te maken aan Matthijs Leegwater (leegwater1966@quicknet.nl) of Kees van Hattem (info@ramira.nl)

Geen opmerkingen: