27 mei 2014

Daag het noodlot niet uit.
Vandaag een rustdag, nou ja rustdag, vanmorgen al flink mijn best gedaan met ramenlappen en de gordijnen wassen, ja ook dat doet ie. Maar de “hoofdoorzaak” van deze vrije-dag is veroorzaakt door mijn oudste zus en zwager, die zijn vandaag 50 jaar geleden in het huwelijksbootje gestapt dus een feestje. Omdat ik vooraf wat ruim in de tijd zit bekijk ik mijn Quest nog eens met kritisch oog en dan vooral de ketting, hoelang kan dit nog goed gaan, ik weet het niet en wil het eigenlijk ook niet uit proberen. Met de racefiets was het zo ongeveer standaard om ketting en tandwielen te vervangen na zo’n 10.000 km en bij de Quest duurt dat meestal wat langer maar ik zit nu al op ruim 64.000 km om precies te zijn 64.373 km en het loopt allemaal nog uit de kunst, geen kraakjes geen overspringen en steeds geruisloos, maar maar ….. ja wat. Zou hij op een bepaald moment kunnen breken door onzichtbare slijtage van de schakels, ik denk dat ik binnenkort toch maar een keertje op en neer ga naar Dronten, net zo’n boodschappenritje, om één en ander te laten vervangen, je moet het noodlot niet uitdagen zegt men.

5 opmerkingen:

De Bobslee zei

Hoi Pé,

Klopt, dat was ook mijn ervaring, de ketting en cassette werden elk jaar, circa om de 8000 km vervangen, de voortandwielen gingen bij mij ongeveer 24000 km mee, dus dat was 3 jaar in Nederland.
De velomobiel wacht ik gewoon maar af, jouw ervaringen spreken boekdelen!

Groeten, Adri.

Wilco Pompert zei

De laatste keer bij Velomobiel.nl werd mij aangegeven dat de ketting al aardig was opgerekt en over een paar 1000 kilometer vervangen zou moeten worden. Ik denk dat ik inmiddels een 2500 kilometer verder ben, dus ik zit toch ook stiekem aan vervanging te denken. Al is het maar om de tandwielen niet -op te vreten-. Ben op een haar na de 20000 gepasseerd.

questikel zei

Regelmatig smeren doet wonderen. Denk dat ik net als Pe oo de 60000 wil zien. BEn tenslotte wel een Hollander

Wim Schermer zei

Hi Pé,
Je kunt meten hoever je ketting is versleten. Gaat met een schuifmaat. Als je wil weten hoe, zoek ik het even op.
Het zou me niet verbazen als je ketting helemaal nog versleten is. Jij maakt veel kilometers onder gemiddeld goed condities.
Groeten,
Wim

Marco Loogman zei

Hallo Pé,
Maak jij je ketting wel eens schoon en wat gebruik je daar dan voor? Ik doe dat ongeveer elke 5000 km (weken in wasbenzine, goed uitspoelen, zorgvuldig inolien en verder regelmatig smeren) maar ik krijg langzaamaan het vermoeden dat dat meer kwaad dan goed doet, aangezien mijn kettingen en cassettes na zo'n 20000 km versleten zijn. Bij velomobiel.nl smeren ze hun kettingen alleen bij. Alleen wordt het dan op den duur een vette bende onderin de Quest, daar heb ik een hekel aan.
Groeten, Marco (Quest 450)