05 mei 2014

Eén keer mag het wel, "Mooi geel is niet lelijk"


En weer is het maandag en weer schijnt de zon, en zo zijn er nog een hele hoop positieve dingen op te noemen. Voor mij lijkt het weer een “feestdag” te worden, thuis alles netjes, een gluten vrij brood in wording in de bakmachine en alles onder controle. Toch is het al 12 uur als ik van start ga, ik ben een hele tijd aan het klooien geweest met de routeplanner van en voor fietsers, een route aangeven enz. is niet moeilijk maar om die in de GPS te krijgen is een ander verhaal. Na wat zoeken en proberen heb ik Basecamp van Garmin gedownload en hiermee wist ik de route in de GPS te krijgen. Ik wil z.s.m. een keer naar kennissen in Baarn met de Quest op en neer maar wil dan wel een route hebben waar ik door kan rijden. Als proef heb ik de route naar Tiny in Zuidoostbeemster er in gezet en wilde die gaan fietsen op aanwijzingen van de GPS. Nou mooi dat ik op diverse plaatsen het bos werd ingestuurd, de aanwijzing zei dan b.v. linksaf en de gekleurde route ging echt helemaal rechtsaf en niet één keer maar geregeld, eerst maar eens uit zien te vogelen wat ik verkeerd doe of heb gedaan want zoals het nu is kom ik nooit waar ik wezen wil. Op een bepaald moment heb ik de routenavigatie maar beëindigd en heb zelf weer het heft in handen genomen, mij nemen ze niet nog eens. Een ritje verder kris kras door Noord-Holland en dan begon dat eigenlijk op de Alkmaarseweg, ik zag af en toe een auto en werd me ervan bewust dat ze mij waarschijnlijk helemaal niet zouden zien, er zijn hier gelukkig geen zijwegen maar anders zou het bedenkelijk kunnen worden. Even uitstappen en aan de andere kant van de weg een foto maken, inderdaad ik ben goed gecamoufleerd. Ik vind het opvallend dat de tulpen zo lang in bloei staan, ze waren erg vroeg maar nog lang niet alles is “gekopt” en zo kwam ik langs een baan waar bij ik dacht “Mooi geel is niet lelijk” Mijn ritje ging via allerlei wegen en omwegen en zo ben ik bij Edam afgeslagen naar Oosthuizen en dan toch weer naar de IJsselmeerdijk later via Bobeldijk weer parallel aan de A7 en zo naar Middenmeer waar de laatste hand werd gelegd aan het nieuwe fietspad, de veegmachine zorgde voor de puntjes op de i. En zo kwam ik na 107 km weer in veilige haven, het was gewoon weg weer een feestritje.

6 opmerkingen:

Gerrit zei

Als je een GPSMAP60csx hebt Pe , dan kan ik je vertellen dat deze niet goed is in routes maar 100 maal beter in tracks en dan hoef je alleen maar het lijntje te volgen of in de buurt te blijven.

Wim Schermer zei

Dag Pé,
Je hebt waarschijnlijk een GPX bestand geupload in de Garmin. Vervolgens heb je deze 'track' niet gevolgd, maar een 'route'. En een route volgt zeker de track niet maar herberekent deze continue.
Groeten,
Wim

Henk Brekelmans zei

Hallo Pe,

Ik werk zelf met een Oregon van Garmin. In het begin
zat ik er ook mee te klooien totdat ik me er eenns goed in verdiept heb.
Als je Basecamp hebt, kun je. daarna ook Mapsource downloaden. Ikzelf vind dit programma prettiger dan Basecamp.
Dan is het van belang om het verschil te kennen tussen tracks en routes.
Tracks zijn vaste lijnen die je kunt volgen. Ga je ervan af, dan volgt ie je niet. Dus in feite is dit een soort kruimelspoor wat je kunt volgen.

Routes zijn, als je Garmin dat ondersteund en je bijvoorbeeld de fietskaart van Nederland erin zet, routeerbaar, Dat betekent dat a,s je van de route afgaat, je Garmin opnieuw gaat rekenen en je een andere route geeft. Werkt in feite zo'n beetje a,s Tomtom in de auto.

Succes

Henk Brekelmans

Wijnandt zei

Zoals zoveel andere fietsers gebruik, c.q. volg ik, uitsluitend tracks.

Wilco Pompert zei

Ook voor mij leerzaam. Volg altijd tracks en vroeg mij altijd al af waarom ik routes aan het maken ben, en die dan omzet naar een track. Dank heren van het goede leven. Zo kom ik ook weer verder,

De Bobslee zei

Hoi Pé,

Groeien daar in Noord-Holland gewoon Questen in de berm? :-D

Groeten, Adri.