17 december 2014

Lekkage in de Quest

Veel fietsen vraagt ook onderhoud dat is allang geen nieuws. Meestal wil dat zeggen, de ketting en alle draaiende delen geregeld schoonmaken en een beetje olie hier en daar er op, of in spuiten, maar vandaag had ik een keer heel ander onderhoud. De laatste tijd had ik met regenachtig weer geregeld een beetje water achterin de fiets, lekkage vanaf het achterwiel en mogelijk ergens langs één van de 4 schroeven die de achterbrug op z’n plaats houden. Ik had al een keer met wat consistentvet de zaak af willen dichten maar dat is dus niet gelukt en nu had ik na overleg met Theo de zaak weer opnieuw onderzocht omdat een heel enkele keer een scheurtje zou kunnen ontstaan rond die 4 schroeven. Ik kon zo op het eerste gezicht weinig verkeerds vinden en besloot om een rubberring onder de ijzeren ring te plaatsen en dan een proefrit maken. Op een stuk fietspad weet ik hele grote plassen en daar ga ik dan ook de proef op de som nemen. Het is tussen Medemblik en Onderdijk en dan meteen even naar Aad en Ans, ik ben dan toch in de buurt. Mijn eerste controle was niet erg hoopgevend  er stond weer een klein plasje achterin. Thuis gekomen na slechts 36 km heb ik de vermoedelijk schroef weer losgedraaid en heb daar een grotere ring geplaatst met als afdichting een stuk op maat geknipte dubbele binnenband. Binnenkort, misschien morgen en anders t.z.t. weer een proefrit maken en zien of het nu beter is want ik heb nu wel gezien dat er een klein scheurtje op de plaats van de ring is te zien en mogelijk zit daar het “lek”.

5 opmerkingen:

Willem zei

Anders met wat Sikaflex Pé dat lijmt en dicht zowat alles af.

Wim Schermer zei

Hi Pe,
Ik zou er een klein lapje carbon op leggen. Met een rubber ring en een grotere ring is er constructief niks opgelost.
Groeten,
Wim

Peter de Rond zei

Hi Pe, Hier moet je niet te lang mee doorrijden, die bout geeft/heeft geen steun meer, ook al leg je rubber eronder, met rubber gaat de bout zweven, is te flexibel. Enige oplossing is om de boel te demonteren en dan minimaal 2 maatjes glasvezel erin plakken, uitharden en doorboren zodat het weer stevig is.
Succes, gr. Peter

Unknown zei

Ik sluit me bij Wim en Peter aan.
Op de derde foto is duidelijk een scheur te zien rond de bout zonder moer. Lamineren is het devies, en dan alle 4 de boorgaten omvattend met glas of carbon, succes!
Marc

De Bobslee zei

Hoi Pé,

Ook ik moet me aansluiten bij de commentaren van Wim en Peter, de scheur is inderdaad te zien en hier moet gerepareerd worden! Een afspraakje maken in Enkhuizen of Dronten en de fiets een nachtje laten logeren, dan kan hij er weer helemaal tegen naderhand!

Groeten, Adri