01 april 2020

Bloemen routeIk moet vandaag wel beginnen met een prachtige spreuk die ik vandaag zag op mijn dagkalender, vooral in deze tijd van toepassing. 
Dan de fietservaring van deze dag, een simpel rondje over de “Noordkop” met heel veel foto’s van de bloeiende bollenvelden in en om Breezand.. Het eerste wat ik zag vanmorgen toen ik onderweg was, een zwerm meeuwen en daar na een trekker met een ploeg er achter, wat een massa en wat ik later zag rond Breezand een soort gelijke bezigheid, geen vogel te zien en de grond viel zo uit elkaar terwijl in de Wieringermeer de vette klei alles bij elkaar hield.

Op Wieringen stikt het nog steeds van de ganzen en bij het passeren van een B&B bord ben ik even gestopt voor een foto “Hulleste”, dat deed mij denken aan zo’n 60 jaar geleden, ik kwam voor het eerst bij de toenmalige ZWM  (wat later Agrico is geworden) daar kwam toen ook iemand van Wieringen, ene Herman Koster en die vroeg of ik “thûs ok op hulleste liep”, nog nooit van gehoord maar de vertaling kreeg ik erbij het waren gewoon klompen.

  Dan via de korte Afsluitdijk naar Breezand waar het nog te vroeg is voor alle bloeiende bollenvelden maar er was al heel wat te zien.

Door Den Helder naar de buitenkant langs het Marsdiep waar weinig te beleven is ook de betonnen zeehonden bewegen niet en de boot is aan de andere kant. Verder door de “Donkere duinen” waar ik in eerste instantie blij ben dat het stuifzand overal is geruimd, helaas op een bepaald moment liep ik het op en moest uit de fiets om hem er doorheen te trekken, hier lag net iets te veel.

Via wat omwegen ga ik door Schagen naar Barsingerhorn waar ik een fuut bezig zie op zijn nest, of de eieren al uit zijn kan ik niet zien maar hij is wel erg druk in de weer. Nog zo’n 10 km en ik ben weer in Middenmeer met 81 km op de teller.


4 opmerkingen:

André Dronkers zei

Mijn sporen waren nog net te zien in die zandhoop, ik was er van de andere kant vandaan door geploegd

Kees zei

In ‘t westfries woordenboek staat “hullefte”, dus met een f in plaats van een s. Dat woord gebruikte wai vroeger nooit, maar wai hadde ok gien klompe.

atrikecalledquest zei

Die betonnen zeehondjes, stonden die vroeger niet voor het treinstation in Den Helder ?

André Dronkers zei

Klopt Andre ; https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20180921_63259819/beeld-zeeleeuwen-verhuist-van-station-naar-lands-end?utm_source=google&utm_medium=organic