20 juni 2024

Zomaar een rondje

 


Ik had het vandaag zonniger verwacht en ook de temperatuur bleef wat achter maar het wordt beter heeft weerman Jan Visser beloofd. Zonder van te voren geplande route heb ik als vervanger altijd nog het HEM-rondje ( Hoorn Enkhuizen Medemblik) van standaard een goeie 80 km .



Bij Hoorn neem ik weer het fietspad langs “Het Park” de stadsschouwburg, en bij de ingang is het enorm druk. Er wordt als bezetenen gebouwd aan diverse tenten en onderkomens voor de “Ironman” deelnemers van komend weekend. De deelname zal groot zijn, zelfs internationaal en voor volgend jaar is er ook al toestemming enz. van diverse gemeenten. Als bewijs dat de deelnemers niet alleen uit Nederland komen, ik haalde iemand in die mij was gepasseerd toen ik stopte voor een foto en had het idee dat hij bijzonder hard reed.

Toen ik hem later weer inhaalde keek hij opzij toen ik zei:” Ik dacht dat je veel harder reed toen je mij passeerde” als antwoord “Sorry I am training for this weekend”, dit wordt geen winnaar stond voor mij meteen vast.

Een ander bericht wat vanmorgen in de krant stond, een paar dijkbewoners, het Hoogheemraadschap en de gemeenten hebben het proces verloren bij de Raad van Staten, motorrijders mogen volgende week ook weer op zaterdag en zondag hun rondje maken over de dijk, ze gaan het zelfs vieren met het doorknippen van een lint.


Tenslotte, bij Andijk had ik het nog even zwaar, bij het witte “Vuurtorentje” (licht opstand) daar ga je op het fietspad naar beneden om na 50 meter weer naar boven te fietsen met een behoorlijke aanloop snelheid. Maar laat er nou net iemand lopend met een paard naar beneden komen en dan moet je stoppen om daarna uit stilstand in een veel te zware versnelling weer boven te komen, ik kwam boven maar vraag niet hoe.

Door Medemblik naar de polder waar “De Ambtenaar” een onderhoudsbeurt krijgt er stond dan ook een flinke kraan voor de moeilijke klusjes. Als alles weer binnen is lijkt het erop dat het 95 km is geweest.

 

19 juni 2024

"Effies een keersie opsteke"

 

107 km

Het was weer een prachtige dag en dat maakt de verleiding weer erg groot om een rondje te fietsen. Vanmorgen kreeg ik al op tijd een appje van m’n zoon dat hij de koffie zo klaar had en dat Marjon vandaag ook thuis was. Dus op naar Alkmaar maar wel via de aardbeien natuurlijk, er was weer voorraad en dan de weg zoeken richting Alkmaar. Dat was voor mij zelfs zoeken vanaf Lekermeer en niet vanaf Middenmeer, steeds maar wegen enz. nemen die me verder naar het westen brachten tot ik op herkenbaar terrein kwam en zo stond de teller toen ik er was op 47 km en niet op normaal 27 of 28 km.

Geestmerambacht

Geestmerambacht


Bij Schoorldam

Bij Gerard en Marjon koffie met koek en na het tweede bakkie weer verder of terug naar Middenmeer maar dan wel met een omweg. Richting Langedijk en het Geestmerambacht, altijd een leuke route die me richting Schoorldam bracht en waar ik een tijdje moest wachten voor het Noord-Hollands Kanaal omdat er wat varend “spul” aan kwam.
De Strandjutter bij Hargen

Vakantie gevoel

Via Schoorl naar Hargen en ook nog even gestopt bij de “strandjutter” waar ik zag dat er toch nog een paar mensen in zee zwommen en surften. Het ging vervolgens richting Petten over het fietspad met rechts de vroegere Honds Bossche Zeewering.
Over de pallelweg naar
Burgervlotbrug

De vlotbrug allen voor fietsers momenteel

Hier en daar wat afwijken van de normale kortste route naar huis en soms noodgedwongen wat omrijden tot ik bij Burgervlotbrug het kanaal weer over kon.
Zo is een stolp gebouwd

Bollenrooien die op netten staan.

Er werden op verschillende plaatsen bollen gerooid wat het vlot gaat tegenwoordig. Het monument van een stolpboerderij in het water doet het nog altijd leuk.
Het kapelletje op de Keins

Op een bepaald moment kwam ik langs het kapelletje op de Keins, even stoppen en een kaarsje opsteken.
"Effies een keersie opsteke, dat
doen ik altoid as ik hier bin"

Net toen ik weer zou gaan stopte er een man op de racefiets die me gelijk bij naam noemde terwijl ik geen idee had wie hij was. Ik vertelde dat hij inderdaad gelijk had maar wie ben jij dan wel, hij heette Kunne of Khunne  daar kwam ik niet achter maar z’n geboorte taal sprak hij nog voor 100% . “Effies een keersie opsteke dat doen ik altoid as ik hier bin” . Hij vond het nog “bar” koud ondanks het mooie weerbericht.
Geweldige werker, kort houden die bermen.

Want zo is het levensgevaarlijk

Op het laatste stuk werden de bermen echt gemaaid wat een pluspunt is en welkom voor alles wat langs de weg gaat, zo als het is bij Middenmeer is een aanfluiting voor de wegbeheerder.  Ik meen dat de teller voor vandaag 107 km aangaf en daar ben ik best tevreden mee.

18 juni 2024

Aardbeien koerier.

104 km

 In Noord-Holland is het tot nu toe droog, geen spat regen gehad onderweg en het ziet er nog niet naar uit dat er regen zal komen, tenminste niet vanmiddag, wat er vanavond komt zien we dan wel weer. Ik wist dat Tiny kleinzoon Boris met zijn vriendin Julia zou krijgen voor de lunch dus dan zijn wat extra aardbeien altijd welkom.  De route stond dus vast alleen nog een inschatting maken hoe laat Ton Karsten, de “aardbeien koning” om de koffie zal gaan want dan brengt hij gelijk weer verse voorraad aardbeien mee vanaf zijn overdekte pluklokatie.
De scheiding tussen goed en slecht .......

.... is dit slecht ? 

Ik ging op tijd van start net zoals altijd, het was zonnig maar in de verte zag ik wel dat het straks ander weer zal worden wat achteraf erg is meegevallen.
Moedig in de bocht

Er is nog niets

In de bocht even afremmen voor een zwaan die zijn eigen weg koos en nog geen kilometer verder kwam ik te vroeg, de kar stond nog niet aan de weg maar de eerste stond al te wachten.
Maar na 5 minuten .....

..... was er weer voldoende

Niet veel later, misschien vijf minuten, kwam de bestelbus met verse voorraad, bij de schuur werd de verrijdbare stal vol gezet en geplaatst aan de weg. Onvoorstelbaar binnen 5 minuten was er al een kwart ingeladen in luxe auto’s, bestelbusje en in de Gekko Quest en afgerekend. Daarna op naar de “Zuidoost” koffiedrinken met koek en weer op naar Middenmeer, uiteraard met een omweg.
Bij Spijkerboor

Bij Spijkerboor lag het pontje voor fietsers en wandelaars al klaar maar de schipper genoot nog van de rust zo te zien.
Stilte voor de storm ? 

Het is windstil, geen golfje op het water dus ook gemakkelijk fietsen en zo kwam ik via Graft, De Rijp en Noordeinde in Grootschermer.
Grootschermer

Grootschermer

Einde Grootschermer

Diverse ophaalbruggetjes

Een beeld van Nic. Jonk

Weer een iets recentere brug

Linksaf gaat verder en rechtsaf is doodlopend, laat ik deze keer maar eens rechtsaf gaan en zien hoe doodlopend of het is. Ophaalbruggen, huizen, en aan het eind een grote keerplaats met een hek als afsluiting.
Drie op een rij bij Schermerhorn

Na deze invulling van mijn nieuwsgierigheid nog een paar foto’s gemaakt en op naar Middenmeer waar de 104 km op een nuttige manier zijn ingevuld

17 juni 2024

Op en neer naar De Woude

 


Het lijkt er op dat het zonnige weer van invloed is op het fietsgedrag van iedereen. Ik kwam vandaag verschillende fietstoeristen tegen want als je mensen ziet met een aantal tassen die links en rechts aan de fiets hangen dan is het niet moeilijk te raden wat de intentie is. Ik “moest” vanmorgen eerst naar het gemeente huis van” Hollands Kroon” dat in Anna Paulowna te vinden is om mijn rijbewijs te laten vernieuwen dus ging ik niet te vroeg van start met de Quest.


Ik had me voorgenomen om vandaag via de aardbeienteler naar Wim en Marian Schermer te gaan op De Woude en dan rij je wat om, wat met dit weer geen probleem is.  

Onderweg ben ik een aantal keren gestopt om de schoenplaatjes goed in te stellen en dan vastzetten. Tegen de man in de winkel, waar ik ze vorige week heb gekocht, had ik al gezegd, zet maar niet te vast om ze zelf vast te zetten, maar hij zei dat zoals hij dat deed, dat het in 95% van de gevallen het juist was zoals hij dat deed, ik hoorde bij die 5 % want ik ben 3 keer gestopt om ze op de juiste manier goed vast kon zetten en had op voorhand al de passende inbussleutel mee genomen.

Verder ging het weer als vanouds heerlijk karren door de provincie en een heel stuk langs het Noord-Hollands Kaneel richting De Woude. Het pontje vaart constant heen en weer dus wachttijden stelt hier niets voor. Wim en Marian zijn thuis en ik werd ontvangen met koffie wat er altijd goed in gaat.

Hier en daar is het nog veel te nat.

Na een gezellig tijdje kletsen stap ik weer op om de 3e keer een stop te maken langs het fietspad en de schoenplaatjes definitief vast te zetten, ze zitten nu zoals ik ze het liefst heb.

Verder richting het noorden om hier en daar nog een foto te maken en tot slot in Middenmeer arriveer na 106 km genieten.

13 juni 2024

Gewoon heel kort deze keer.

 


Heel kort deze keer, vanmorgen werd ik net als gisteren wakker van de regen maar daarna werd het helder en kwam de zon er af en toe bij. Even op en neer naar wat familie In Wervershoof had ik twee adressen op m’n verlanglijstje. Eerst naar Margriet en daarna naar Piet en Koop waar het heel gezellig was. Piet was geregeld aan het woord en verloochende z’n West-Friese afkomst niet.


Na een,  voor mijn doen, vrij lange visite ben ik weer opgestapt om ook nog even naar Tom en Gerda te rijden in Obdam. Langs de Rijndijk langs de aardbeien teler en zijn kunststof kassen en daar liepen heel wat pas geschoren schapen met lammetjes.

En wat speciaal mijn aandacht trok was de molen, eerst op stoom toen via de windkracht en uiteindelijk elektrisch maar alles vraagt z'n onderhoud en was hier te zien.En zo werd het een kort ritje van 69 km.