13 april 2021

Is dit nou een ganzenplaag of niet ?

 


Het was heerlijk weer vandaag, de wind was vergeleken bij de laatste dagen niet zo sterk en de zon was er geregeld bij en niet te vergeten het was droog, geen regen hagel of natte sneeuw. De rit voor vandaag gaat eigenlijk naar de “Zuidoost” hoewel Tiny niet aanwezig zal zijn. Een onbekende “dwang” bracht me toch in die richting. Vanaf de “Zuidoost” weer huiswaarts, uiteraard met een omweg.





                                          



Op de heenweg werd er flink gegraven langs het fietspad in de Beemster maar dat was geen bezwaar voor de zwaan om trouw op zijn nest te blijven en de bloeiende bomen langs de weg maakten het toch aantrekkelijk. Toen ik via een stukje van de Oostdijk reed ben ik afgeslagen naar Kwadijk om via “Axwijk” en Middelie dwars door de landerijen, via natuurgebied Zeevang,  over een rustige weg naar de dijk van het Markermeer te rijden.






Het eerste wat opviel waren de enorme aantallen ganzen in de verte, er stond een meneer met een kijker op statief en een laptop in de hand de zaak te bestuderen. Hooguit 500 meter verder stond nog iemand met de zelfde “opdracht”. Toen ik hem vroeg of dit te maken had met de telling van de ganzen kon hij dit beamen.





Nooit eerder zag ik zoveel van die vogels bij elkaar, dit is echt een ramp voor de boeren die het vee hier niet meer kunnen laten lopen door alle uitwerpselen van de gevleugelde voorgangers, de koeien vreten hier niet meer.

Toen ik langs de dijk reed was het over het algemeen rustig en reed ik over een bijna vaste route naar Middenmeer waar ik na 89 km de “zaak” weer op “stal” kon zetten.

Geen opmerkingen: