12 april 2021

Rondje Wieringermeer

 

totaal 71 km

Niet te geloven, ik reed vandaag een rondje, eigenlijk vlakbij huis van ruim 70 km en heb geen spatje regen gehad terwijl ik op diverse plaatsen door de plassen langs de weg reed. Ik ging van huis met de intentie om naar een kennis in Zaanstad te fietsen, Jaap van der Jagt, maar net onderweg bedacht ik dat ik totaal geen idee had hoe hij en zijn vrouw in de corona toestand voortleven, dus koers wijzigen. Bovendien zag de lucht er hier en daar niet zo aantrekkelijk uit om ver van huis te gaan, thuis had ik al een hagelbuitje voorbij laten gaan. Die koerswijziging is veranderd in een rondje om de Wieringermeer van zo’n 58 á 59 km wat met de Alkmaarseweg heen en terug erbij 71 km op de teller heeft gebracht.

Een "donker blauwe" lucht en even later ......


 ............een blauwe lucht

Het éne moment was het “gitzwart” en het andere moment was het weer hemelsblauw en ik heb geluk gehad dat ik overal droog weer heb mogen ervaren. Via alle buitenwegen om de polder is weer eens een ander beeld als alle keren hetzelfde, hoewel dit rondje ook niet nieuwe is voor mij.

Op de achtergrond het Sluitgatbos

Zo recht was de hele dijk

Dit stuk werd aangelegd in het IJsselmeer

De entree naar de dijk met stroomgaten

De bocht binnendijks in de polder

Het meest indrukwekkende is voor mij nog altijd de plaats waar tegenwoordig een nieuw gedenkmonument is geplaatst, hier werd op 17 april 1945 de dijk van de net 15 jaar bestaande Wieringermeerpolder opgeblazen door de reeds terugtrekkende bezetter. Hetzelfde jaar werd de polder weer “boven water getoverd”. Op de éne foto de dijk die in het IJsselmeer werd aangelegd en  op de andere de bocht die is ontstaan om het “stroomgat” heen in de polder.
Het fundament van de toenmalige boerderij
met op de achtergrond de "nooddijk" in het IJsselmeer

Het fundament van de toenmalige boerderij die er stond is, nu het riet is gemaaid, goed te zien middenin het “stroomgat”.
Alle gegevens op een rijtje

De Ambtenaar werk nu op volle toeren

Kort voor Medemblik staat nog steeds “De Ambtenaar” met in de verte de gewone meelmolen “De Herder” bij Medemblik.

Bijna bij Medemblik


Hoe zal dit aflopen


Nog even droog zien te houden en dan afslaan naar de Alkmaarseweg op naar Middenmeer waar ik aldoor in een straal van zo’n kilometer of tien om heen ben gereden.

Geen opmerkingen: