30 augustus 2022

Geschiedenis ophalen in Zaanstad

 


Het mooie weer is wel degelijk van invloed op de stemming onder de gemiddelde bevolking, als de zon erbij is en de temperatuur is boven de 22 a 23 graden dan lijkt iedereen wel blij, tenminste zo is mijn ervaring. Vandaag had ik in m’n hoofd om maar weer eens een keer bij een schoolmaat van vroeger langs te gaan die in Zaanstad woont.

De eerste fietsers die ik passeer zijn Peter de Wit en zijn vrouw die vaak hele lange tochten maken door Europa, voorzichtig op de claxon en rustig passeren. Via de ondertussen bekende route naar Zaanstad en aangekomen bij de woning van de familie van der Jagt lijkt alles stil en net op dat moment komt er iemand mij tegemoet lopen en zwaaide, verrek het is Jaap die toevallig net thuis komt aanlopen van een wandeling van 5 km. Dus ik tref het want anders was dit de derde keer dat ik een miskleun maak. Een blij weerzien dus, handen schudden en naar binnen voor koffie en gezellig bijpraten over van alles en nog wat.





Na de koffie met koek ga ik weer opstappen om via de “Zaanse Schans” de weg naar huis weer op te zoeken. eerst wordt een bekende jongedame van Jaap verzocht om even een foto te maken. Ik neem iets ander route door Purmerend en ga nog even “in en uit” bij Tiny die net thuis is van bridge met vriendinnen.

Er wordt volop geoogst en de aardappelrooier blijft mooi schoon met dit droge weer, dan nog even via Wervershoof bij zus Margriet langs waar ik hoor dat de puf er steeds meer uit raakt en dat het warme weer helemaal de deur dicht doet.



Later door Medemblik en iets verder de polder in, langs de Flevoweg, op het vroeger bedrijf van Jan Knook, worden weer een hele serie geïsoleerde buizen de grond in gewerkt waar binnenkort warm water doorheen zal stromen voor het verwarmen van de kassen.

En 100 m. verder wordt geasfalteerd en dat alles op het vroegere bedrijf van Jan Knook aan de Tussenweg als hij weer op “stal” staat zijn er 128 km bijgeteld.

Geen opmerkingen: