17 juli 2017

Dijkentocht

Rondje 207 km

Het zit er weer op, ik ben weer thuis van een rondje om over de dijken. Mooi weer en de zekerheid dat Bianca thuis, is dus gaan met die “banaan”. Op de heenreis kom ik geen “kop” tegen op het fietspad, ja één wielrenner heb ik ingehaald maar verder totaal niemand, Nederland wordt lui, of is het al. Ik was al op tijd in Oudemirdum en tot mijn grote verrassing had Bianca voor gebak gezorgd dus het was echt koffie met gebak. Fleur heb ik nog heel even gezien die maakte zich gereed om te gaan paardrijden en Thimo, ook vrij van school, kwam er gezellig bijzitten. Na de “rustpauze” en een tweede bakkie heb ik mijn water bijgevuld en met twee “geschoorde” bananen als proviand ben ik weer vertrokken richting Nijemirdum en dan wordt dat automatisch over de Houtribdijk op huis aan.
Plattedijk voor Lemmer

Ik neem de gok dat de eerder afgesloten Plattedijk nu weer open is, omrijden heb ik al een keer gedaan dus dat weet ik wel. Ik zou haast zeggen helaas, maar ik ben toch maar doorgereden. Van kennissen had ik al gehoord dat je er gerust langs kon en inderdaad het ging prima en hier en daar werd nog wat geknutseld maar dat gaf geen oponthoud, hoewel aan het eind moest ik om de hekken heen rijden om mijn weg te vervolgen en zo te zien was ik niet de eerste die hier langs ging door de berm. Dan bij Lemmer de dijk langs het IJsselmeer en heerlijk doorkarren naar Urk, hier en daar wat schapen maar het ging overal goed met de passages.
Het fietspad ligt links langs het water met Urk op de achtergrond

De brug over het Keteldiep
Aan het eind via de Ketelbrug naar de Flevopolder, een flinke tijd wachten bij de brug die omhoog stond en dan weer door, op naar Lelystad.
Steenzetter Johan van Dijk

Johan noemt dit het mooiste werk wat er is, dat is liefde voor het vak

 En ja hoor daar zijn ze weer mijn vrienden de steenzetters, Johan van Dijk is druk bezig met die enorme blokken langs de gespannen draad te zetten, knap werk hoor. Ik vroeg hem nog of zijn vader al wist dat de dijk Lelystad – Enkhuizen zo lang dicht ging, hij had het wel even aangeroerd dus afwachten of vader Albert het oppikt.
Onderhoud


met controle op haarscheurtjes

op grote hoogte.
Op het laatste stuk waren ze nog bezig de bladen van de windmolens op scheurtjes te controleren, een precies werkje op grote hoogte.
Het begin van de dijk bij Lelystad

Ja en dat dit mooie fietspad nou anderhalf jaar dicht moet, bedroevend.
En dan Lelystad en de dijk naar Enkhuizen, nu het nog kan, dit alles werd net 207 km die een gemiddelde op de teller gaf van 32,2 km p/u met ergens een maximum van 62 km wat wel bij Enkhuizen geweest zal zijn.

Geen opmerkingen: