20 augustus 2018

Niet door Hoorn vanwege "Lappendag"



Zou de zomer nu echt over zijn, gisteren dacht ik nog dat het allemaal wel zo zou blijven net zoals de laatste weken, warm en zonnig. Helaas vanmorgen toen ik een paar boodschappen ging halen kreeg ik de eerste bui van de week op m’n hoofd, niet erg maar toch, het zet je aan ’t denken. Evengoed maar een rondje maken als het straks droog is en tijdens die eerste stappen met spullen verzamelen kwam ik er achter, een deel van mijn vaste materialen aan “boord” staan nog bij Tiny, o.a. mijn fototoestel, het filmcameraatje en mijn Garmin GPS. Ik wist dat ze vandaag met haar zus Riet uit Zwaag te “lappen” zou gaan, wat is “lappen”, dat is een uitvloeisel van de Hoornse kermis op de maandag na de kermis gaan heel vrouwen naar de lappendag, kramen op die speciale markt afstruinen,  naar iets wat ze allang hebben maar nu z.g. goedkoper is omdat het lappendag is en vervolgens ergens op een terras de lunch gebruiken onder het genot van één of meerder wijntjes met veel gezelligheid wat volgens de jaarlijkse verhalen het hoogtepunt van de Hoornse kermis is. En een nog groter aantal mannen probeert zich voor 16.00 uur een stuk in de kraag te drinken ook onder het mom dat het zo speciaal en gezellig is, want na 16.00 uur zijn alle taps gesloten en is het feest over. Maar verder over fietsen, zodoende is er op het kaartje van de rit van vandaag de rit vanaf Middenmeer naar Zwaag niet ingetekend omdat de GPS nog in Zwaag was waar ik hem heb opgehaald bij zwager Leo. Vanwege die “lappendag” in Hoorn is het serieus onverantwoord om met een Quest door Hoorn te gaan op deze dag dus toen via Blokker en de rand van Hoorn naar de dijk om het HEM rondje te maken.

Bij het naderen van Hoorn via de Willemsweg zag de lucht beangstigend donker en vroeg mij af of dit de feestende massa ten goede zou komen, zo wordt het echt van binnen en van buiten nat.


Iets verder langs de dijk zag ik weer de man met de kano op het “Markermeer”, het blijft voor mij toch elke keer nadenken over die naam, als je nooit anders heb geweten en geleerd dat die binnen zee het IJsselmeer is en nu zomaar is de onderste helft Markermeer, maar goed de man met de kano zag mij ook en kwam naar de kant gepeddeld waar we een tijdje van gedachten hebben gewisseld.
Later bij Broekerhaven waar de nieuwe camping ondertussen al redelijk bewoond is zag ik dat het privé strandje weer in oude staat is terug gebracht, de bewoner had op eigen gelegenheid aan de Westfriese omringdijk gegraven en dat pikte het waterschap niet en op zijn kosten is er met groot materiaal herstel werk verricht.


Dan door Enkhuizen waar de “Halve Maan” ligt aangemeerd, al jaren het echte voorbeeld van een schip van bijleg voor de gemeente Hoorn wat nu probeert in Enkhuizen wat mensen warm te laten lopen.

Bij de vuurtoren “De Ven” zie ik links donkere wolken en rechts blauwe lucht, helaas ik kan niet anders en moet richting buien. Bij Medemblik nog even meelmolen De Herder meegepikt en dan thuis vaststellen dat het 89 km is geworden vandaag.

Geen opmerkingen: