15 april 2024

Slecht weer en bijna nog slechtere berichten

 


Met dit weer stuur je nog geen hond naar buiten zegt men weleens als het slecht weer is, dus vandaag geen honden buiten. Nu wil het toeval dat ik, wij, afgelopen zondag naar Friesland moesten waar mijn kleinzoon zijn verjaardag vierde. Het was wel winderig maar een enorme helder dag en op de terugweg zei ik tegen Tiny, :” Ik wil straks bij het Monument even op de dijk kijken hoe het fietspad daar loopt als ik ooit weer de kans krijg om op mijn vertrouwde manier naar Oudemirdum te fietsen”  Afgelopen jaar toen het fietspad “per ongeluk” twee dagen open was lag ik in het ziekenhuis dus weet ik niet hoe het bij deze toekomstige oversteek is gerealiseerd.


Als je onderweg tot de conclusie zou komen dat het langs de andere kant van de Afsluitdijk voor de wind gunstiger is dan is hier de mogelijkheid om te veranderen van fietspad. Ik moet eerlijk toegeven het ziet er keurig uit, de ene baan blijft laag langs het water van de Waddenzee en de ander loopt over het bestaande pad.


Wat me nog steeds niet helemaal duidelijk is waarom hebben ze om de paar meter stenen “stootkussens” gemaakt, schijnbaar geen fietsers in de bedenkers van de tweede fietspad. Ja en dan te bedenken dat de planning steeds verder uit de klauw loopt. Het zou 3 jaar duren, wat al enorm tegen viel, 1 april 2019 werd gestart dus in 2022 komt het weer goed. Toen ik tijdens het speciale vervoer de dijk over ging zei de chauffeur, en dat vergeet ik nooit meer, “Ze zijn nu een half jaar bezig en ze heen al een jaar achterstand” later ga je begrijpen wat er allemaal is mis gerekend. Maar goed toen werd het een paar jaar later, weer later hoorde ik, het zal wel 2026 of later worden en het allerlaatste bericht is reken maar op 2030. Zorgelijk, dan moet ik op de eerste plaats nog fietsen en als ik in dat jaar de 90 zou halen en ook de dijk nog over zou kunnen, heen en weer terug voor de standaard 160 km, een blije ziel die dat haalt en ik hoop dat ik dat dan ben.

3 opmerkingen:

tetetetelacourse zei

Hoi Pe,

Ik geloof dat de planning Afsluitdijk nog steeds is dat 2025 alles weer befietsbaar is. Op de website van de afsluitdijk geeft men aan dat het grootste deel van de dijk vanaf april (met misschien een beetje uitloop) weer befietsbaar is. Het gedeelte rondom de spuisluizen is dan wel een fietsbus voor nodig.

Zie https://deafsluitdijk.nl/hinder/?_gl=1*1lcdfmz*_gcl_au*MTY1OTQxNjY2LjE3MTMyMDEyNDA.

Neemt niet weg dat we er gewoon van uit moeten gaan dat je, ook op je 90e dit rondje moet kunnen fietsen.

Er is overigens nog een ander leuk alternatief, en dat is met de pont Enkhuizen-stavoren. Kost 7,50 per overzet . https://veerboot.info/

Groet
Rudolf.



Pé Koomen zei

Ja maar dat is alleen voor gewone fietsen niet voor VELOMOBIELEN

tetetetelacourse zei

1. Het pontje geeft iig aan dat ligfietsen mee kunnen, en bakfietsen kano's etc..
2. Fietsbus.. dat zou kunnen wat je zegt.
Maar als je graag je rondje wil fietsen dan kunnen we met de auto + aanhanger evt zelf wel iets regelen voor je. Dan regelen we gewoon onze eigen overzet langs de spuisluizen. Vergt wel enige planning.

Groet
Rudolf.