09 januari 2024

Nog veel wateroverlast

 


Op de kaart van m’n Garmin GPS stond ook de rit van vorige week nog die ik niet had gewist samen 131 km het binnenste lijntje is van vandaag.


Ik zit weer thuis in de warmte, het was echt koud, gelukkig had ik nog de oude helm bewaard en bedacht dat ik daar extra oorbeschermers bij had die ik nog nooit had gebruikt. Inderdaad in de opberg box had ik ze meteen te pakken. Gezien de lage temperatuur met behoorlijk veel wind was ik al van plan om niet er te gaan, hooguit naar Wervershoof op en neer.

Ik zag dat het voormalige land van K.Kistemaker, wat nu grotendeels een andere bestemming heeft, behoorlijk zware klei is.


Dan door Medemblik achter kasteel Radboud langs naar het IJsselmeer.





Ik schrok een beetje van de aanblik, door de harde wind en vriezend weer is alles wat langs het water staat  “aangevroren” met een laag ijs. Wel een mooi gezicht maar als ik dan bedenk dat er op vele plaatsen langs het IJssel en Markermeer problemen zijn dan is dit er een voorbeeld van. 



Iets verder was het dan ook “finito” met het fietspad en moest ik omhoog de dijk op. Gelukkig staan er hier geen huizen buitendijks , je moet er niet aandenken. In Wervershoof naar Aad en Ans waar ik een tijdje heb gezeten om weer op temperatuur te komen, m’n handen tintelden echt weer zoals vroeger bij het snijden van bloemkool waar het ijs soms op de bladeren lag.


Terug door het Egboetswater waar het rustig was en nog even een foto maken bij het kleine meertje waar geen “kip” te bekennen was.


In de waterberging achter Twisk zaten de eenden dicht op elkaar en zag ik ook dat het ijs hier nooit betrouwbaar zal zijn met zo weinig vorst en veel wind. Na 40 km zat het er weer op en kon ik de rest van de dag in de warmte blijven.

Geen opmerkingen: