04 november 2009

Nogmaals " 't Weeltje"


Deze keer een korte aanvulling op het verhaaltje wat ik onlangs heb geschreven (zie 16 oktober) over “ ’t Weeltje” een klein watertje langs de Zwaagdijk, ik meende dat het was ontstaan in de buurt van Zwaag of Zwaagdijk door een dijk doorbraak maar op internet kwam ik het onderstaande stukje tegen. Hoe het ook is ontstaan het is en blijft een mooi rustgevend kenmerk voor Zwaagdijk.
Geschiedenis: ‘t Weeltje

’t Weeltje, dankt zijn ontstaan aan de dijkdoorbraak in de vroege morgen van 5 november 1675 bij Schardam, vlakbij Hoorn. Het was de laatste keer dat de Westfriese Omringdijk moest buigen voor het onstuimige weer.
Ook de Zwaagdijk, toen nog een dijk, hield het niet en ervoer een dag later de kracht van het woeste Zuiderzeewater. De plas is groter geweest. Vroeger heette die 'De Weel'.
Een wiel, waal of weel is een diepe waterkolk die door een dijkdoorbraak is ontstaan.

Toen de dijk van Zwaagdijk tussen 1938 en 1941 werd afgegraven, dempte men met de grond een deel van De Weel. De naam werd aangepast. ’t Weeltje is ook niet zo diep meer en ligt idyllisch tussen statige treurwilgen, een stuk land en riet.

Geen opmerkingen: