20 april 2023

Opnieuw naar de opgravingen

 


Nooit verwacht dat ik vandaag nog op pad zou gaan, mijn voornemen was om vandaag “Miep Kraak” uit te hangen dus met alles wat hygiëne en netheid in huis kan bevorderen werd gehanteerd. Maar dan denk ik altijd hoe kan menige vrouw zo lang zoet zijn op zo’n kleine oppervlakte ik was rond de middag klaar. Ja en dan, het was droog geweest en net toen ik dacht dat het nog wel kon begon het te regenen. Afwachten, wel gaan, niet aan, ik weet het niet, tot slot heb ik me omgekleed en ben van start gegaan, het was al ruim na de middag. Ik had van te voren al bedacht dat ik nog een keer naar Etersheim zou gaan kijken bij de opgravingen in de dijk. Er stond vanmorgen een heel stuk in de krant over datgene wat ik ook al had gezien, een diep gat en men vond er een plank die er misschien ook nog uit moest en waar was het een onderdeel van. Men heeft vermeld dat het mogelijk een onderdeel is van een vroegere sluis naar het hedendaagse Markermeer, vroeger de Zuiderzee.
Het begon met deze plank

En toen kwam er steeds meer ....

zoals .....

..... hier uit .....

.... blijkt.

Toen ik daar aankwam was met op een 100 meter meer naar het noorden bezig met een nieuw project. Ik vroeg aan één van de mannen of het andere gat alweer dicht was, dat was niet het geval, misschien ligt er een zeil overheen, kreeg ik als antwoord. Dat was gelukkig niet het geval en zo kon ik nog weer een aantal foto’s maken van hele ouwe balken enz. van honderden jaren geleden, misschien wel duizenden.
De nieuwe stek.

De nieuwe stek

De nieuwe stek

De rietoogst

Toch nog wat kleur naast de opgravingen

Daarna nog even een paar foto’s maken van de “nieuwe” graafstek waar de grond veel zwarter was dan op de plaats die ik eerder had bekeken. Op de terugweg even over Obdam omdat ik weet dat zus Gerda en haar man Tom ook gek zijn van “Ouwe rommel” zoals ik dat altijd noem. Ze hadden het ook al gelezen in het NHD en hadden die eerdere foto’s van mij nog aangehaald en nu nog wat nieuwe, “Wij zeggen dan weleens “Het kon niet op”, ik zag wel dat er ook veel riet was geoogst en dat er gelukkig nog tulpen bloeien dan komt er nog wat kleur op deze pagina.  Alles bij elkaar weer een leuk tripje van 86 a 87 km

1 opmerking:

Willeke zei

Dank je wel Pé, weer een leeswaardig stukje met mooie foto's, en in dit geval ook nieuws over hoe het vroeger in jouw buurt was.