14 april 2023

Je komt altijd iets bijzonders tegen onderweg.

 



Vandaag werd het maar weer eens helemaal waar, ik zeg heel vaak, “Onderweg kom je altijd wel weer iets bijzonders tegen” en dat was ook vandaag weer het geval. Omdat het mooi weer is zou ik even op en neer naar de “Zuidoost” gaan om het gras te maaien. Tiny is er niet en als ze weer thuis komt ziet dat er in elk geval weer netjes uit. Het was nog kort en tevens was het na de regen van afgelopen dagen op bepaalde stukken nogal drassig dus enig uitstel is alleen maar beter. Zoals gewoonlijk is een rondje bij mij, niet over de zelfde weg terug, maar een klein ommetje maken en ook vandaag ging dat weer.






Via Kwadijk naar Edam en Volendam om dan de dijk op te zoeken en weer richting het noorden te gaan.
Iets voorbij Warder zie ik een grote graafmachine staan boven op de dijk, uiteraard even stoppen om te zien wat hier aan de hand is.





Een aantal mensen van Archeologie West-Friesland heeft hier een diep gat gegraven, en zoals er werd uitgelegd, wilde men de dijklagen zien te achterhalen. Maar er werd veel meer gevonden, scherven en nu kwam men een houten plank tegen van …… dat zou onderzocht gaan worden en de plank dus nog verder uitgraven.


Langzaam kwamen er steeds meer belangstellenden ook een echtpaar uit Warder die zeer geïnteresseerd waren wat er allemaal “boven” zou komen.

Heel toevallig kwam er ook een meneer met een detector het bleek Lorenzo Ruijter uit Hoogkarspel te zijn, de man die zo’n klein jaar geleden in een weiland in Hoogwoud een Middeleeuwse schat “opdook” wat grote bekendheid kreeg. Naast het feit dat dit gegraaf wel z’n nut zal hebben heb ik toch ook mijn bedenkingen, de West-Friese omringdijk hebben ze enkele jaren geleden ook open gegraven, tussen Hoorn en Enkhuizen, om te zien waar het dijklichaam uit was opgebouwd, maar hij lekt nog steeds, mooi laten rusten lijkt me beter en het kost ook minder.

Maar goed laten we maar over fietsen hebben, mijn rondje van vandaag zit er ondertussen weer op en dat stopte na 101 km in Middenmeer, het was weer echt genieten met dit mooie weer.

Geen opmerkingen: