12 april 2022

Het was frisser dan ik had verwacht.

 

68 km

De plannen veranderen bij mij vaak met het weer, in eerste instantie zou ik rondje over Den Helder gaan maken maar onderweg ben ik van gedachten veranderd omdat het veel kouder was door de wind dan ik had verwacht, tenminste een andere oorzaak weet ik zo niet. Ik had me gekleed op wat warmer weer , toen ik wegging was het 8,1 graad en nu ik weer thuis ben zie ik dat het nu bijna het dubbele is, 15,2 gr C. Het rondje was net evengoed prettig via Slootdorp naar Den Oever en dan langs de dijk naar Medemblik en Wervershoof om bij broer Ben even langs te gaan.
Steeds mooier de ......

.... bloeiende bollenvelden.

De tulpen beginnen nu toch serieus kleur te bekennen wat weer leuke plaatjes oplevert.
Zuiderhaven 

Bij Den Oever onder het tunneltje door en even een blik werpen op de Zuiderhaven om daarna de dijk langs de Wieringermeer op te rijden. Bij “het gat van de dijk” zie ik een paar auto’s staan en een paar oudere mensen die wat moeilijk ter been zijn richting het gedenkteken lopen. Ja, de gedenkwaardige dag komt steeds dichterbij, 17 april 1945 werd door de bezetter de dijk van de Wieringermeer opgeblazen en stroomde de polder onderwater, 77 jaar geleden.
Het bloeiende .......

..... koolzaad langs de weg.

Ik vergeet nooit dat een vroegere collega van mij ooit vertelde, die het aan den lijve heeft ondervonden, “17 april liep de polder onderwater en het koolzaad stond toen volop in bloei”. En sinds dien denk ik alle keren aan die woorden als ik ergens koolzaad zie bloeien.
De fundering van de weggespoelde boerderij

De fundering met op de achtergrond
het vernieuwde gedenkteken op de dijk

In het “stroomgat” zie je de fundering nog staan van de boerderij die hier ooit heeft gestaan, nu een mooie rustplaats voor aalscholvers.
Een deel van het materiaal voor ......

.... dijkonderhoud.

Bij de haven van “Oude Zeug” liggen enorme hoeveelheden steenblokken die worden vervoerd naar de Afsluitdijk ter versterking van het dijklichaam.
Stukje Egboetswater

Bij Ben, die enorm op z’n praatstoel zat, koffie met koek gedaan en terug via het “Egboetswater” weer naar huis waar de teller op 68 km is blijven staan.

Geen opmerkingen: