11 april 2022

Nogmaals de "SCHANDE VAN MARKEN"

 




De start van deze week is zonder meer goed te noemen, zondag op verjaarsvisite bij mijn schoondochter en vandaag op haar verjaardag een leuk rondje fietsen. Dan kan je zonder meer vaststellen dat de start van de week goed is. Het rondje was eigenlijk geen rondje maar en heen en weertje naar Marken. Ik was benieuwd of de steigers om “Het Paard” van Marken onderhand al eens verwijderd of opgeruimd zijn, ze schijnen al bijna 2 jaar te staan zonder dat de verantwoordelijke overheid er iets aan doet, of dat nou een waterschap een provincie of een gemeente betreft het is gewoon een schandalige behandeling van de bewoners en tevens is het ondertussen “DE SCHANDE VAN MARKEN”.

Alles staat dus nog zoals het er ooit is neergezet en wanneer dit gaat verdwijnen weet niemand de beslissers in dit conflict, zo is het ondertussen wel,  hanteert “Poetinregels”, ik beslis en wat het kost en wie er mee onderdoor gaat daar heb ik lak aan.



Op het ritje heen en terug zag ik dat er op heel veel plaatsen zwanen hun best doen om het nageslacht op de wereld te zetten door stug te blijven zitten in slaaphouding om de eieren warm te houden. Het opvallende verschil zag ik in de nestbouw , de éne gebruikt takkenbossen en de ander gebruikt riet en gras, het laatste lijkt me veel zachter. Ik probeer zoveel als mogelijk is de dijk te volgen maar dat lukt lang niet overal, vroeger zijn er verschillende keren dijkdoorbraken geweest langs wat toen nog Zuiderzee werd genoemd en elke doorbraak heeft een naam zo heet deze doorbraak


“Moordenaarsbraak” het schijnt dat op deze plek vroeger een boerderijstond en dat alles inclusief het gezin is omgekomen bij zo’n doorbraak, vandaar de naam, vermoord door de zee.

Door Volendam zie ik dat de sigaren rokende “drenkeling” weer terug is van weggeweest, hij dobbert weer. In Volendam is het al druk op de “dijk” dus rustig aan richting Monnickendam en Marken waar het bij “Het Paard” dus nog dezelfde misère is.




Als is weer terug ga zie ik ook dat bij de toeristische klompenmakerij de boom tijdens de stom is afgeknapt en er rest nu nog een stukje boom met klompen. De rit gaat verder prima en na 134 km staat alles weer op z’n plaats.

Geen opmerkingen: